Hindoeïsme

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter.

Hindoes zien verlossing van die reïncarnatiecyclus als het doel van het leven. Met elk nieuw leven kom je dichterbij Moksha, het moment dat je niet meer hoeft te reïncarneren en je ziel opgaat in Brahman, de goddelijke kracht.

De belangrijkste drie Goden:

Brahma (de schepper)
Vishnu(de bewaarder)
Shiva(de vernietiger en herscheppen).

Een hele populaire god is Ganesh. Indiërs bidden tot hem voor succes en wijsheid. Hij is de zoon van Shiva.

De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet.

De heilige Koe ze eten geen vlees (vegetariër) alle dieren zijn heilig je mag geen een levend wezen doden maar de koe is extra speciaal volgens de hindoes omdat het een schat aan nuttige producten oplevert zoals melk, koeienmest voor warmte.

De koe is al vele eeuwen heilig vanwege de bijzondere aandacht, die het dier aan haar kalf besteedt. Veel hindoes herkennen ook een vrouwenfiguur (= moederfiguur) in de tekening op de kop van het dier.

De Ganges dit is een heilige rivier die door India en Bangladesh stroomt en vernoemd naar een moedergodin. Ze geloven dat ze van zonden bevrijd worden als ze erin baden, overledenen dierbare in het water van de Ganges te verstrooien.

Goeroe
Een goeroe is een spiritueel leraar. Hij helpt mensen om heilige geschriften te lezen en te begrijpen en hij leert hen over het geloof

Het woord "eerbied" is erg belangrijk in het Hindoeïsme. En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten

Rituelen

Het hindoeïsme heeft 16 rituelen bijvoorbeeld

De Derde oog de rode stip die vrouwen en mannen op hun voorhoofd plakken word gezien als een extra oog. Een oog dat naar binnen gericht is om je eigen gedrag te bekijken.

 

Tika of Tilaka het is een mengsel van

 rijst, water en gekleurd poeder Na het bidden in een bezoek aan een tempel, krijgen hindoe een teken op hun voorhoofd.

 

 


Feesten

Huwelijk
Hindoes trouwen met de toestemming van hun ouders. De ouders ontmoet elkaar en gaan wat eten samen zo leren ze elkaar kennen en dan begin de regeling van de verloving en bruiloft. Het kan 1 dag duren maar ook langer

Divali
Het feest van het licht in de winter het duurt 5 dagen en zijn de huizen en de straten verlicht. De mensen geven elkaar kaartjes en cadeaus. De hindoes verbinden het feest met hun favoriete voorstelling van hun god, bijvoorbeeld Lakshmi of Rama.

Holi
Het holi-feest bij het begin van de lente herinnert aan de rare streken die Krishna uithaalde. Bij dit feest houden mensen elkaar voor de gek, ze maken lawaai en ze gooien met gekleurd poeder naar elkaar.

Raksha Bandan
Het is een familie feest die word gevierd in augustus. Het wordt Raksha betekend bescherming. Zussen gaan naar hun broers om een eenvoudige ceremonie te houden. Deze houdt in dat de zus een koordje (een Rakhi) om de pols van haar broer(s) vastbindt na de ceremonie stopt de zus wat zoetigs laddu, in zijn mond waarop de broer een klein cadeau aan de zus overhandigd, meestal is dit in de vorm van een beetje geld. De Rakhi is eigenlijk gemaakt van rode en goudgekleurde garen. Maar nu zijn ze er in alle kleuren van de regenboog en in allerlei variaties.


Symbolen:

Lotusbloem = zuiverheid
• vuur = goddelijk licht
• blauw → hemel dus goddelijkheid
• Vierzijdige vorm = geluk vanuit de 4 hoeken van de aarde (hakenkruis)
• De Syllabe Aum = geluid en energie waarvan wordt gezegd dat het universum ermee is geschapen.

De swastika is het hindoe teken voor vrede.
Het symbool Ohm staat voor perfectie.
De lotusbloem is het symbool van zuiverheid.

 

 

 

 

 

http://www.indianet.nl/ks-hindoens.html