Sociaal project: Sleutelen aan je toekomst

"Sleutelen aan je toekomst" sociaal project in de Gemeente Moerdijk

Geschreven door: Paula Lagerwerf
Initiatiefneemster en oprichtster “Sleutelen aan je toekomst” 

“Sleutelen aan je toekomst” heeft als thuisbasis Zevenbergen, Gemeente Moerdijk. Sleutelen aan je toekomst is ontstaan uit Kinderinternet de Surfsleutel. Kinderinternet de Surfsleutel bestaat al sinds 2004. Sinds 2006 ben ik betrokken bij de organisatie en uitvoering van de kinderwebsite en in 2014 heb ik het eigendom van de website overgenomen om het voortbestaan van deze gratis kindvriendelijke website te waarborgen.

Kinderinternet de Surfsleutel heeft een maatschappelijke doelstelling en was met haar diversiteit aan activiteiten dan ook ideaal om als basis te gebruiken om een veelzijdig sociaal project te starten en uit te bouwen.  Hieronder uitleg over de bestaande kinderinternet website en de wijze waarop we deze nu inzetten en gebruiken binnen ons sociale project met een veelvoud aan activiteiten voor onze doelgroep. Daarna de visie waar we in de nabije toekomst naar toe willen groeien met ons project.

Kinderinternet de Surfsleutel is de basis geweest voor het ontwikkelen van sociaal maatschappelijk verantwoord project. Dit gaat verder dan het realiseren van een gratis kindvriendelijke internet omgeving. Kinderinternet de Surfsleutel is een product van Sleutelen aan je toekomst. Sleutelen aan je toekomst stelt haar organisatie open voor kwetsbare vrijwilligers ongeacht hun achtergrond of problematiek. Mensen die op zoek zijn naar een zinvolle dag invulling in een omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn en kunnen werken aan hun persoonlijke doelstellingen, ieder op zijn eigen manier en in een veilige omgeving.

We gebruiken onze redactie als basis waar men samen en met ondersteuning van anderen maar op eigen tempo kan werken aan een stukje persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden. Doordat de Surfsleutel inhoudelijk zoveel onderwerpen bevat kunnen we altijd wel iets vinden waar een deelnemer affiniteit mee heeft waardoor we zonder druk op maat kunnen werken aan persoonlijke doelen.

Onze deelnemers kunnen een indicatie hebben maar dit is niet noodzakelijk. Voor deelnemers die geen klik hebben met de activiteiten die het kinderinternet kan bieden zijn we bezig met ontwikkelen van andere creatieve activiteiten. Denk hierbij aan  creatieve workshops, houtbewerking, atelier (gebruik van naaimachines), ondersteuning van horeca activiteiten of opknappen van fietsen etc.

Wij vinden het belangrijk dat onze deelnemers het gevoel hebben zinvol bezig te zijn en gewaardeerd te worden!