Wat kan beton?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat kan beton?

Beton kan heel veel. Het beschermt ons tegen de zee, we kunnen erop rijden en we wonen erin.

Toch kan beton iets niet. Beton is niet buigzaam zoals een houten plank.

Denk maar eens aan houten plank die je over een sloot legt. Als je erop staat zal de plank doorbuigen en hopelijk niet breken! Omdat de plank doorbuigt komen aan de onderkant van de plank trek voor, de plank wil daar aan de onderkant langer worden. Aan de bovenkant ontstaan drukkrachten. Daar wil de plank eigenlijk korter worden. In het onderstaande figuurtje is geprobeerd dit te verduidelijken.

In het onderstaande figuurtje is geprobeerd dit te verduidelijken.

Beton kan helaas geen trekkrachten opnemen ofwel het kan niet langer worden. Maar op beton kun je wel heel hard drukken. In het geval van een betonnen plank (of balk) komt er dus wel trek voor. Hij wil langer worden maar dat kan hij niet. De plank zal scheuren en op een gegeven moment aan de onderkant breken.

De oplossing hiervoor zijn ijzeren staven. Je hebt dit vast wel eens op een bouw zien liggen. Door deze ijzeren staven, die we wapening noemen, in beton te doen worden de trekkrachten door het ijzer opgenomen en de drukkrachten door het beton. Het beton hecht gelukkig goed aan ijzer en beschermt het bovendien tegen roesten.

Zo werken deze twee materialen “beton” en “ijzer” goed samen. We noemen dit “gewapend beton”. In een stoeptegel zul je nooit ijzer vinden. Dit is dus niet gewapend. In een betonnen balk zul je altijd ijzer vinden, wat dus gewapend beton is.