Maak zelf beton!

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Maak je eigen beton!

Nu weten we wat beton is, wat we nodig hebben om het te maken en wat er mee gebouwd wordt. Het wordt nu tijd om zelf aan de slag te gaan. Want je kunt ook zelf je eigen beton maken. Daarvoor moet je dan wel de hulp vragen van je vader of moeder. En natuurlijk moet je het buiten doen, op een plekje waar je wat mag knoeien.

Je moet er eerst voor zorgen dat je een vorm hebt. Met wat plankjes, wat spijkers en een hamer kom je al een heel eind. Maar je kunt ook een oud carnavalsmasker gebruiken, waarvan je de gaten goed dichtmaakt. Misschien heb je zelf nog een goed idee!

Als je de vorm hebt, kunnen we het beton gaan maken. Zorg er voor dat je daarbij je handen goed beschermt met plastic handschoenen. Van natte beton kun wel je handen lelijk schuren. Het cement in het beton wil reageren met water, zodat je handen ervan uitdrogen.

Om beton op een goede manier te maken heb je een recept nodig. Net als voor het bakken van een cake. Je moet alles in de goede volgorde doen, anders wordt het beton niet stevig.

Een recept voor betonspecie:
-
je neemt drie scheppen grind
- daarbij doe je twee scheppen zand
- dat schep je goed door elkaar
- dan doe je er een schep cement bij
- dit moet ook wee goed door elkaar worden gemengd
- daarna doe je er beetje voor beetje water bij, terwijl je steeds het mengsel omroert, net zo lang tot het lekker smeuïg is. Let op het mag niet te nat, maar ook niet te droog zijn!
- Als het net zo dik is als yoghurt zit je goed
- Klaar is je beton om te gaan gieten
- Denk na het gieten aan het afdekken, zodat je beton niet uitdroogt!

Natuurlijk kan je bij de doe-het-zelfzaak ook een zak kant-en -klare betonmortel kopen.

Giet het beton voorzichtig in je vorm. Stop af en toe om even met een stokje in het beton te porren, zodat de vorm zich overal goed vult.

Als de vorm goed is gevuld, kun je de bovenkant gladstrijken.

Leg er dan wat doorzichtige folie over en zet het op een plaats waar het beton rustig hard kan worden. De volgende dag is het al hard maar niet sterk genoeg om de vorm eraf te halen. Meestal kun je de vorm er na 3 dagen af halen en klaar is je eigen beton!!