De rol van water

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De rol van water

Water heeft twee belangrijke rollen in beton.

  1. Het zorgt ervoor dat het beton in een vorm gegoten kan worden. Hoe meer water er in beton zit, hoe gemakkelijker het kan worden gegoten. Zit er te weinig water is dan is het beton te droog en lijkt het op “grond”. Als er teveel water in zit dan is het beton te nat. Als het dan in een vorm gegoten wordt zal het grind onderin liggen en drijft het cement bovenop. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.
  2. Het cement reageert met water tot het harde cementsteen. Hierdoor krijgt beton zijn stevigheid.

 

Hoeveel water gaat er in beton?

Zoals aangegeven heeft cement 40% van zijn gewicht nodig om helemaal te reageren. Het probleem is alleen dat er dan te weinig water in het beton zit om het gemakkelijk te kunnen gieten. Hierom neemt men bij het maken van beton een beetje meer water, ongeveer 50% van de hoeveelheid cement. Dus een watercementfactor van 0,5.

Dat wil dus zeggen dat er eigenlijk teveel water in zit en dit veroorzaakt holle ruimtes. Nu is dat niet zo erg, maar bij een grotere watercementfactor (bijvoorbeeld groter dan 0,7) is dit wel erg. Dan zit er teveel water in en is beton niet sterk, omdat er dan grote luchtbellen in zitten.

 

In het volgende plaatje kun je dit effect van “teveel” water goed zien. In het rechter plaatje is de cementsteen tussen de korrels zand veel dichter dan die in het linkerplaatje. Rechts is dus sterker dan links.