Wat is cement?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat is cement?

Cement is een “bindmiddel”. Het reageert met water en verhard. Cement verhard even goed onder als boven water.

Cement wordt gemaakt door het samen branden van kalksteen (Dit kalksteen vind men in de bodem en wordt opgegraven) en zand. Door dit mengsel te branden bij ongeveer 1500 graden Celsius ontstaat zogenaamde cementklinker. Dit zijn brokjes die nog gemalen moeten worden tot het grijze poeder zoals wij dat kennen.

Cementklinker

Gemalen cement

Dit poeder (cement) reageert met water tot een soort steen. Deze cementsteen kan andere materialen aan elkaar lijmen. Die andere materialen zijn dan grind en zand.

Dan gaan we nog even verder met cement. Cement reageert dus met water, maar gelukkig niet direct. Anders kunnen wij er niets meer mee doen.

De eerste 1,5 uur gebeurt er nog niets en kun je het beton gewoon in een vorm gieten. Daarna begint het cement met het water te “reageren”. Er ontstaan oneindig veel, lange dunne haartjes die samen een harde steen vormen. Deze haartjes plakken de zand- en grindkorrels aan elkaar. Zolang er cement en water aanwezig is gaat deze reactie door.

Het cement kan ongeveer 40% van zijn eigen gewicht aan water binden. Dus om 1000 gram cement geheel te laten reageren met water hebben wij 400 milliliter (of 0,4 deciliter) water nodig. Dit is dan 400 gram water. Deze verhouding tussen water en cement noemen wij de watercementfactor. In ons geval is de watercementfactor 0,4 (400 gram / 1000 gram). Deze watercementfactor is belangrijk. We vertellen in een apart hoofdstukje meer over deze watercementfactor.

Daarnaast is een aantal dingen nog belangrijk:

  1. beton dat eenmaal een beetje hard wordt, mag niet meer bewogen worden. Dan breken namelijk de dunne “haartjes” en deze herstellen niet meer.
  2. cement wil heel graag met water reageren. Het moet dus absoluut droog worden bewaard.
  3. de reactie van cement met water is afhankelijk van de temperatuur. Bij hoge temperaturen zoals in de zomer zal cement dus veel sneller reageren dan bij lage temperaturen, ‘s winters. De betonmortelcentrale houdt hiermee rekening.
  4. cement, of liever gezegd het beton, mag niet uitdrogen. Als dit gebeurd krijg je een zacht oppervlak en dat is niet goed.
    Om te voorkomen dat beton uitdroogt wordt het oppervlakte afgedekt door bijvoorbeeld plastic, of blijven besproeien met water of gewoon in de vorm laten staan.

www.betonhuis.nl