Wat is beton?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat is beton?

Beton is als het ware een steen welke in het begin, gedurende een paar uren, vloeibaar is geweest. Hierdoor kan er van alles mee gemaakt worden.

Kijk maar eens om je heen en je zult altijd wel iets van beton zien. De stenen in de tuin of op de straat. De tegels op de stoep en ook zijn vaak de vloeren in jouw huis van beton. Je kunt je een leven zonder beton niet meer voorstellen. Zonder beton hebben wij ook geen snelwegen, spoorlijnen, energiecentrales, tunnels. Eigenlijk teveel om op te noemen.

Beton is eigenlijk een heel oud bouwmateriaal. De Romeinen hadden het al uitgevonden en sommige bouwwerken kunnen we nog zien. Misschien ben je wel in het “Pantheon” in Rome geweest of bij de “Pont du Gard” in Frankrijk.

Pantheon, Rome

Pont du gard, Nice

Omdat het Romeinse rijk instortte ging ook de kunst van het beton maken verloren. Maar aan het einde van de 19de eeuw werd het beton opnieuw uitgevonden door de Fransman Vicat en de Engelsman Smeaton. Wie het eerste was is niet duidelijk, maar het is misschien Smeaton geweest. Het cement dat hij uitvond noemde hij naar zijn woongebied: het schiereiland Portland. We noemen het belangrijkste cement daarom Portlandcement.

Cement in de bulkauto

Cement in de zak

Hiermee komen we meteen op een misverstand. Veel mensen noemen beton ook wel cement, maar dat klopt dus niet. Het cement is een grijs poeder dat je nodig hebt om beton te maken. Zonder cement geen beton. Wat cement is en wat het in beton doet lees je verder op deze website. Dus beton is de steen en het cement zit daarin.

In beton gaat, naast cement ook ander materiaal. Dit is zand en grind, ook wel toeslagmateriaal genoemd. Dit vormt de stevigheid van beton en hierdoor kunnen we ermee bouwen.

Naast cement, zand en grind wordt ook water gebruikt. Dit water zorgt ervoor dat het beton vloeibaar is en later hard wordt. We zullen dit later uitleggen.

Beton heeft veel voordelen. Het is sterk, goed bestand tegen vorst, regen en kan ook heel mooi zijn.

Beton heeft niet bij iedereen een goed imago. Sommige denken bij beton meteen aan grijs en lelijk. Maar op deze website kun je zien dat het een prachtig materiaal is.

www.betonhuis.nl