De Olifant

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De olifant

Hoe ziet het dier eruit?

Olifanten hebben heel veel kleine plukjes haar verspreid over hun hele lichaam. Deze haartjes houden de olifanten koel in de warme gebieden waar ze leven.
Een olifant heeft grote ronde oren, door met deze oren te klapperen zorgen ze voor verkoeling. Dit is belangrijk omdat olifanten geen zweetklieren hebben.
De ogen van een olifant zijn bruin met lange wimpers om vuil uit hun ogen te houden. Een olifant is kleurenblind en ziet niet goed in felle zonlicht.

Een olifant heeft een lange slurf waarmee hij van alles kan doen. voedsel oppakken, voelen, ruiken en ademen onder water. Ook  communiceren olifanten via hun slurf, zoals geluiden maken of hun jongen waarschuwen ergens van af te blijven.

De olifant heeft ook nog een kleine dunne staart met een pluimpje op het uiteinde en twee slagtanden. De slagtanden van bullen (mannetjes) zijn altijd groter en langer dan die van een vaars (vrouwtje). Bij Aziatische olifanten hebben alleen de mannetjes slagtanden.

Wat voor geluid maakt het dier?

Het geluid van een olifant heet trompetteren. Dit doet hij door lucht met kracht door zijn slurf te persen. Ook maken olifanten geluiden die wij niet horen. Als een olifant blij, boos of bang is maakt hij een luid trompet geluid, wanneer ze schikken maken ze een korte schreeuw geluid.

Waar leeft het dier?

Je kunt olifanten vinden in Thailand, Sri Lanka, India, Indonesië en Maleisië.
De Aziatische en Indische olifant leven in India en Zuidoost-Azië in natte tropische bossen en graslanden met verschillende soorten bomen en planten.

De Afrikaanse bosolifant leeft in de regenwoudgordel van West- en Centraal-Afrika. En de savanneolifant leven in de rest van Afrika ten zuiden van de Sahara.

Is het een bedreigd diersoort?

De olifant is een bedreigd diersoort. Er wordt al lange tijd op olifanten gejaagd. Zelfs nu dit illegaal is worden er nog steeds veel olifanten gestroopt.
De olifant wordt voornamelijk gestroopt voor zijn kostbare slagtanden van ivoor. Maar ook voor hun vlees en huid. Ivoor wordt op de zwarte markt verkocht voor $150 tot $250 per kilo.

Olifanten worden ook bedreigd door het verlies van leefgebied. Dit komt door ontbossing waar bossen worden gekapt en door landbouw van de mens.

Buiten dierentuinen zijn er ook olifantenopvangcentra, maar die zijn lang niet zo goed voor olifanten als men denkt. Ze worden daar ingezet om bezoekers te vermaken door ze ritjes te laten rijden op hun rug en door ze te wassen.

Alle olifanten ingezet voor toeristisch vermaak worden ‘gebroken’. Ook wel bekend als ‘the crush’, een olifant breken wordt gedaan op een stressvolle en pijnlijke manier om hun wil te breken. Jongen worden bij de ouders weggehaald en opgesloten zonder voedsel en water. Omdat het breken van een olifant lang kan duren worden ze soms ook geslagen om het proces te versnellen.

Hoe leuk het er ook uit ziet, olifanten rijden als je in Thailand bent is niet zo'n goed idee. Door mee te doen aan deze toeristische attracties houden we de mishandeling van deze prachtige dieren in stand.

Hoe leven de dieren?

Olifanten leven in een kudde, en zijn heel sociaal naar elkaar. Ze raken elkaar veel aan en delen ongeveer dezelfde emoties als mensen. Ze zijn blij als ze elkaar tegenkomen, zorgen voor hun zwakkere of gewonde familieleden en treuren om een overleden familielid. Als een olifant komt te overlijden gaan andere leden van de kudde om hem heen staan om hem te troosten. Als hij dood is proberen ze hem weer overeind te duwen. Olifanten bedekken hun overledenen met aarde en bladeren.

Verschillende soorten olifanten leven in verschillende groepen. In Azië leven olifanten in kuddes van ongeveer 50 tot 70 olifanten, en in Afrika leven ze met meer dan 100 in een kudde. Een kudde Sri Lankaanse olifanten leven in een kleine kudde van ongeveer 12 tot 20 olifanten.

Ook al zijn alle groepen olifanten verschillend, ze hebben alle één ding gemeen. De leider van de kudde is meestal het oudste en meest ervaren vrouwtje in de groep. De leider wordt de matriarch genoemd.

Olifanten migreren naar gebieden met rivieren en andere waterbronnen met genoeg plantgroei. Ook kunnen olifanten beginnen met migreren om een risico of gevaar te vermijden.

Rond zijn 30ste is een olifant volgroeid en is hij op gewicht. Een olifant is een kudde dier en verlaat zijn kudde nooit.

Olifanten gebruiken hun slurf als een soort douche om zich te wassen. Ze sproeien zichzelf met water en gooien dan zand op hun rug voor tegen de zon en bijtende insecten.

Wat eet het dier?

Een olifant eet veel verschillende soorten groen zoals bladeren, sla, boomschors, en andere soorten groenten en fruit zoals bananen en wortels. Het zijn echte herbivoren. Ze eten zo’n 75 tot 160 kilo per dag aan gras, bladeren, struiken en fruit. Een Afrikaanse olifant eet wel ongeveer 200 kilo voedsel.

Het zijn geen jagers, maar kunnen wel aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

Een paar bijzondere kenmerken van het dier

Olifanten hebben een uitstekend gehoor, en kunnen lage frequenties horen die mensen niet kunnen horen. De geluiden liggen meestal tussen de 20 en 40 Hz, maar gaan soms zelfs lager tot 5 Hz. Olifanten kunnen met elkaar communiceren tot ongeveer 6 kilometer ver.

Een olifant kan in een snelheid van 40 tot 50 km/h rennen. Volgens sommige onderzoeken loopt een olifant dagelijks tussen de 1,6 en 6,4 kilometer per dag. Ook kan een olifant klimmen.

Een mannelijke olifant noem je een stier (of bul), en een vrouwtje een koe (of vaars). Een baby olifant noem je een kalfje.

Als een olifant een mens ziet, geeft dat hetzelfde reactie als wanneer een mens een puppy ziet. Ze vinden ons schattig.