De giraffe

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De giraffe

Hoe ziet het dier er uit?

 Een giraf heeft een dunne vacht met elk een eigen unieke vlekkenpatroon. Op de kop hebben ze twee kleine hoorns bedekt met haar.

De vlekken van een giraf komen in verschillende donkere kleuren zoals oranje, bruin of zwart. Zelf is een giraf crème of zelfs bijna wit van kleur.

Giraffen hebben oogleden met hele lange wimpers. Ook kunnen ze net als mensen hun ogen apart van elkaar sluiten. Als er zand of stof in hun oog komt kunnen ze die oog dicht doen en nog steeds alles goed in de gaten houden.
De staart van een giraf is lang en dun met een zwart pluimpje aan het puntje van de staart.

De hoorns van een vrouwtje (Koe) is dunner en hebben vaak donkere plukjes haar. Dit geldt ook voor hun jongen. De hoorns van een mannetje (Stier) zijn dikker en kaal.

Giraffen hebben een hele lange nek die wel 2 meter kan zijn. Hierdoor is een giraf de hoogste dier ter wereld. Ook hebben giraffen een blauwe tong. Het pigment van die kleur beschermt hun tong tegen felle zonnestralen.

Wat voor geluid maakt het dier?

Het geluid van een giraf klinkt als een gezoem. Het geluid klinkt heel erg zacht, dus het kan niet altijd waargenomen worden door een menselijk oor. Een giraf heeft geen stembanden.

Als een jong in gevaar is, maakt een giraf een hard, blatend geluid. Voor de rest communiceert een giraf met hun oren.

Waar leeft het dier?

Giraffen komen voornamelijk voor in Kenia en Tanzania. De noordelijke giraf komen in geïsoleerde groepen voor in Centraal- en West-Afrika, Oeganda en delen van Kenia.
Giraffen leven ten zuiden van de Sahara in Afrika in de savannes, graslanden en open bosgebieden. Ook komen ze voor in Afrikaanse wildparken.

Heeft het dier bijzondere kenmerken?

Een giraf kan uitstekend zien en horen zodat hij altijd alert kan zijn voor gevaar. Ook kunnen giraffen rennen met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur.
Een giraf kan niet klimmen en nauwelijks springen of zwemmen. Door zijn lange poten kan hij moeilijk zwembewegingen maken.
Een mannelijke giraf noem je een stier, een vrouwtje noem je een koe. Een jonge giraf noem je een veulen, maar veel mensen noemen het ook een kalf.

Hoe leven de dieren?

Giraffen leven in kuddes, maar het zijn geen hechte groepen. Een giraf kan op elke gelegen moment een kudde verlaten. Een kudde bestaat uit ongeveer twintig giraffen. Alleen tijdens het eten of tijdens gevaar komt de groep dicht bij elkaar.

 Giraffen komen zowel alleen of in een groep voor. Mannetjes leven vaak alleen of met 1 a 2 andere mannetjes, en vrouwtjes leven meestal in een groep van 12. Vaak veranderen deze groepen na een tijd. Een vrouwtje kan bijvoorbeeld naar een andere groep gaan.

Een kalfje blijft tot ongeveer 22 maanden bij de moeder. Een mannetje verlaat dan de kudde en sluiten zich aan bij een groep vrijgezellen, maar een vrouwtje blijft in de kudde.

Giraffen doen niet aan migratie. Mannetjes willen graag de baas zijn over een vast gebied. Ze vechten vaak over wie de sterkste is van de kudde en wie de leider is van de groep.

Hoe verzorgen ze zich?

Een giraf maakt zichzelf schoon met behulp met zijn lange nek waarmee hij overal goed bij kan om zichzelf schoon te likken.

Een giraf heeft een speciaal stofje in zijn huid waarmee hij zijn huid kan beschermen tegen schimmelen, bacteriën en teken. Dit geur van dat stofje is vergelijkbaar met de geur van poep.

Wat eet het dier?

De giraf is een herbivoor en een herkauwer. Ze eten bladeren, scheuten en vruchten. Ze eten voornamelijk bladeren van de acacia, commiphora  en terminalia. De tong van een giraf is wel  45 centimeter lang waarmee hij makkelijk bladeren uit de boom kan grijpen.

Een giraf jaagt niet op andere dieren. Zelfs niet op insecten.

Een giraf eet ook sommige vruchten uit bomen en ook bloemen van een acaciaboom.

Is het een bedreigd diersoort?

Er worden op giraffen gejaagd voor hun vlees, botten, huid en hun staart. Ook worden er op giraffen gajaagd voor internationale handel en trofeeën.

Sinds 2016 staat de giraf op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) als een kwetsbaar diersoort. De giraf wordt bedreigd doordat mensen steeds meer land innemen voor landbouw. De Nubische giraf is een van de meest bedreigde grote zoogdieren ter wereld.

Buiten dierentuinen zijn er ook opvangcentra’s voor giraffen in Afrika. In Kenia is er zelfs een opvangcentra waar je kan ontbijten met giraffen.