De Kangoeroe

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Kangoeroe

Hoe ziet het dier er uit?

De mannelijke kangoeroe heeft een roodbruine vacht, en een vrouwelijke kangoeroe een grijze vacht.

Kangoeroes hebben lange donkerbruine oren die lichtgrijs zijn van de binnenkant en een witachtige franje.

De staart van een kangoeroe is lang en zwaar en worden gebruikt voor evenwicht. Ook kunnen ze hun staart gebruiken om op te staan zodat ze hun benen kunnen gebruiken om te trappen als dat nodig is.

Wat voor geluid maakt het dier?

Kangoeroes maken een knorrende, hoestende en zuigende geluiden. Kangoeroes hebben geen stembanden.

 Een kangoeroe maakt hoestende geluiden als hij een gevaar ziet of een andere kangoeroe uitdaagt. Ze maken een zuigende geluid als ze tot rust zijn. Het zuigend geluid is zelfs voor een mens geruststellend.

Waar leeft het dier?

Kangoeroes leven voornamelijk in Australië, Nieuw-Guinea en op eilanden van de Indonesische archipel. Ook zijn er kangoeroes in Nieuw-Zeeland, Hawaï en Groot-Brittannië.

Er zijn zelfs kangoeroes gespot in Friesland. Die zijn een aantal jaren geleden ontsnapt uit de dierentuin en blijkbaar kunnen zij goed overleven in het Nederlandse klimaat.

Is het een bedreigd diersoort?

De kangoeroe is niet bedreigd. Onderzoekers denken zelfs dat het aantal kangoeroes in de laatste 200 jaar zijn toegenomen door talloze waterbronnen en graslanden die voor vee zijn gebouwd.

Er zijn verschillende opvangcentra voor kangoeroes. Zo heb je in Alice Springs, Australië, een opvangcentrum genaamd The Kangaroo Sanctuary van Chris Barnes (Brolga). In 2005 richte Chris Barnes The Baby Kangaroo Rescue Centre op en in 2011 kwam daar The Kangaroo Sanctuary bij. Zij vangen bijvoorbeeld Joey’s op waar de moeder van overleden is.

Enkele  bijzondere kenmerken

Kangoeroes kunnen tot wel dertien meter ver en drie meter hoog springen en kunnen een snelheid halen van vijfenzestig kilometer per uur.

Vrouwelijke kangoeroes hebben een buidel waar ze hun jongen laten opgroeien.

Een kangoeroe heeft scherpe ogen waarmee ze vijanden al op driehonderd meter kunnen waarnemen.

De rots kangoeroe kan goed klimmen tegen rotsen en in bomen. Ze komen voor in rotsachtige gebieden, op de Savannah en in bossen.

Een kangoeroe mannetje noem je een Boomer, en een vrouwtje een Flyer. Een baby kangoeroe noem je een Joey.

Hoe leven de dieren?

Kangoeroes leven in groepen en hebben een sterke familieband.

Een familie kangoeroes leven met ongeveer acht tot tien kangoeroes bij elkaar. Als een gebied genoeg voedsel heeft komen ze met meerdere families bij elkaar, soms wel met vijftienhonderd kangoeroes bij elkaar.

Een groep Kangoeroes noem je een roedel.

 Jaarlijks houden kangoeroes een migratie van een gebied naar de ander. Zo’n migratie vind meestal plaats tijdens het droge seizoen wanneer er weinig voedsel en water is. Ze gaan dan op zoek naar groene weidegebieden. De roedels leggen lange afstanden af, soms wel duizend kilometer.

Een vrouwelijke kangoeroe wordt volwassen wanneer zij anderhalf jaar oud is.  Een mannelijke kangoeroe is pas volwassen wanneer hij drie jaar is.

Wat eet het dier?

Kangoeroes zijn planteneters ook wel herbivoren genoemd. Een kangoeroe eet vooral veel gras en bladeren, maar ook lusten ze graag boomschors en hout.

Ze kunnen lang zonder drinkwater en halen hun waterbehoefte uit de planten die ze eten.

De maag van een kangoeroe is verdeeld in 4 kamers. De kangoeroe is een herkauwer. De eerste kamer zit vol met spieren die ervoor zorgt dat het eten goed wordt gehusseld net als bij andere herkauwers.

De Joey

Een baby kangoeroe  wordt heel klein geboren. Ongeveer twee centimeter. Als het geboren is kruipt de baby meteen in de buidel waar het zich vastklemt aan de tepels van de moeder. Zo blijft het ongeveer zestig dagen hangen totdat de Joey groter is geworden en weer begint te bewegen.
Een baby kangoeroe blijft na de geboorte ongeveer honderdvijftig dagen in de buidel.