De Koolmees

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Koolmees

Hoe ziet de koolmees eruit?

De koolmees heeft een geel lijfje met een stoere zwarte middenstreep op de buik en borst. Zijn kopje glanst zwart en heeft grote witte wangen. De vleugels zijn als een schilderij van blauwgrijs en wit, en als de koolmees vliegt, zie je zelfs witte staartveren fladderen.

Bird,In,Flight.,Great,Tit,(parus,Major),Just,Before,Landing
Wat voor geluid maakt de koolmees?

De koolmees heeft een heel bijzondere zang, het klinkt als een vrolijk fietspompje! Ze maken allerlei geluiden, van een ritmisch "tsjie-tju-tsjie" tot een langgerekt "tjieee". In de stad zingen ze zelfs met hogere tonen dan in het bos. Het lijkt wel een muzikaal concert!

Waar leeft de koolmees?

Deze vrolijke vogel woont overal in Nederland, behalve in grote open gebieden zonder bomen. Hij houdt van bosrijke plekjes, parken en zelfs tuinen. Zolang er maar genoeg plek is om een nestje te maken en lekker te eten.

Is de koolmees een bedreigde diersoort?

De koolmees is gelukkig beschermd en komt veel voor in Nederland. Maar door de veranderingen in het klimaat worden de rupsen die ze aan hun kleintjes voeren steeds vroeger geboren. Dat kan soms lastig zijn voor de koolmezenfamilies.

Heeft de koolmees bijzondere kenmerken?

De koolmees ziet de wereld op een speciale manier, want hij kan uv-licht waarnemen. En wist je dat de jonge koolmeesjes na 18-21 dagen op het nest gezellig met hun ouders rondfladderen?

Great,Tit,Drinking,Water,From,The,Shore.
Hoe leven de koolmezen?

Koolmezen zijn standvogels, wat betekent dat ze niet ver reizen, behalve in hele strenge winters. In de winter hangen ze vaak samen met andere vogels, net als een gezellige vriendengroep.

Hoe verzorgen ze zich?

Koolmezen zijn echt schone vogels. Ze wassen zich graag en houden hun veren schoon. Ook zorgen ze goed voor hun kleintjes door ze lekkere rupsen te voeren.

Wat eet de koolmees?

De koolmees is dol op rupsen, kleine insecten en zelfs beukennootjes. Soms komen ze ook bij mensen op bezoek als er lekkere pinda's en zonnebloempitten te vinden zijn.

Volgende keer als je buiten bent, kijk eens goed om je heen, misschien zie je wel zo'n kleurrijke acrobaat in de bomen of in de tuin.