De Sperwer

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Sperwer

Hoe ziet de sperwer er uit?

Een sperwer is een indrukwekkende roofvogel met een gele snavel en zwarte punt. Hij heeft brede, stompe vleugels en een lange staart. Als je goed kijkt, zie je de streepjes op zijn borst. In de lucht herken je hem aan zijn korte vleugels en lange staart, en zijn speciale manier van vliegen: een paar keer slaan met de vleugels en dan glijden.

Sperwers maken verschillende geluiden. Bij hun nest hoor je vaak een "gigigig"-roep en een zachte "guuh"-lokroep. Jonge sperwers die net uitgevlogen zijn, laten een luide bedelroep horen als ze honger hebben.

Hoe Leven de Sperwers?

Sperwers leven meestal alleen en niet in groepen. Jonge sperwers trekken soms naar andere gebieden, vooral richting het zuidwesten. Volwassen sperwers blijven meestal in hun eigen gebied.

Als de jongen uit het ei komen, worden ze nog drie tot vier weken door hun ouders verzorgd. Een nest bevat meestal vier of vijf eieren. Na ongeveer 32-36 dagen komen de eieren uit, en na 24-30 dagen kunnen de jonge sperwers vliegen.

Op dit moment is de sperwer niet bedreigd in Europa, maar hun aantal neemt wel af in sommige landen. Dit komt omdat er minder vogels zijn in kleinschalige landbouwgebieden, een belangrijke voedselbron voor de sperwer.

Wat Eet de Sperwer?

Sperwers jagen vooral op zangvogels zoals mussen, vinken, merels, spreeuwen en mezen. Het vrouwtje vangt soms grotere prooien. Ze jagen door zich te verstoppen en dan plotseling aan te vallen. Een sperwer eet ongeveer 80 gram per dag, wat gelijk staat aan twee kleine vogels.

De sperwer is heel goed in het vangen van vogels, zoals mussen, mezen en spreeuwen. Hij gebruikt hiervoor zijn korte, brede vleugels en lange poten. Het vrouwtje is groter dan het mannetje en vangt soms grotere prooien, zoals Turkse tortels.

Sperwers hebben grote ogen en kunnen heel goed zien. Ze kunnen vliegen bijna geluidloos met snelheden tot vijftig kilometer per uur, waardoor ze snel hun prooi kunnen verrassen.

Sperwers zijn fascinerende vogels met bijzondere jachttechnieken en scherpe zintuigen. Ze blijven altijd indrukwekkend om te zien.