De Uil

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De uil

Kenmerken van de uil

Uilen zijn roofvogels met een opvallend uiterlijk. Ze kunnen grijs, donkerbruin of roestrood van kleur zijn. Hun snavels zijn krom en hun poten hebben sterke klauwen. Wat uilen bijzonder maakt, is dat hun vleugels een speciale, donsachtige rand hebben, waardoor ze heel stil kunnen vliegen. De oehoe, een van de grootste uilen ter wereld, heeft een spanwijdte van wel honderd zestig tot honderd achtentachtig centimeter.

Uilen maken veel verschillende geluiden zoals huilen, roepen, krassen, oehoeën en schreeuwen. Deze geluiden helpen hen bij het vinden van een partner en het afschrikken van vijanden.

Uilen hebben oren die niet op gelijke hoogte zitten, waardoor ze heel goed kunnen horen. Ze kunnen precies bepalen waar een geluid vandaan komt. Uilen kunnen vliegen met een snelheid van 5 tot 7 meter per seconde.

Waar Leeft de Uil?

Uilen leven bijna overal ter wereld, behalve in de poolgebieden. Ze wonen in verschillende landschappen zoals bossen, stadsparken en groene woonwijken. Omdat uilen 's nachts actief zijn, zie je ze niet vaak.

Sommige uilen zijn bedreigd. De kerkuil heeft bijvoorbeeld natuurlijke vijanden zoals de havik, oehoe en steenmarter. Vroeger werd er op uilen gejaagd omdat mensen dachten dat ze ongeluk brachten. Tegenwoordig zijn sommige uilen op de Rode Lijst van bedreigde soorten geplaatst, zoals de steenuil en de velduil.

Hoe Leven Uilen?

In de herfst en winter rusten uilen vaak samen in groepen. Deze groepen worden soms een "parlement" genoemd. In strenge winters kunnen wel 100 uilen in meerdere bomen bij elkaar zitten. Uilen leven meestal alleen, behalve tijdens de voortplantingstijd.

Een baby uil noem je een uilskuiken. Uilskuikens blijven lang in het nest. Als ze het nest verlaten, zijn ze nog niet helemaal zelfstandig en hebben ze nog een pluizige vacht. Ze worden nog een paar weken door hun ouders verzorgd voordat ze op eigen avontuur gaan.

Wat Eet de Uil?

Uilen zijn vleeseters. Ze jagen op vogels, kleine zoogdieren, insecten, regenwormen en amfibieën. Ze krijgen hun vocht uit het vlees dat ze eten en hoeven dus niet te drinken.

Uilen zijn fascinerende en mysterieuze vogels met indrukwekkende vaardigheden en unieke eigenschappen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de natuur en verdienen bescherming en respect.