Voetbal

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

 Voetbal 

Voetbal is een wereldwijde, populaire balsport waarbij twee ploegen van tien spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. In het doel staat nummer elf. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. Behalve bij het inwerpen van de bal, dat mag namelijk wel met armen en  handen. Beiden teams mogen drie keer van spelers wisselen tijdens de wedstrijd. De wedstrijd wordt gespeeld in 2 x 45 minuten. De lengte van het speelveld is minimaal 90 en maximaal 120 lang. De breedte is minimaal 45 en maximaal 90 meter breed. Deze maten gebruiken we in Nederland. Bij internationale wedstrijden zijn de afmetingen lengte 100-110 en de breedte 64-75. Het doel is 7 m32 breed en 2 m44 hoog. De voetbal is minimaal 410 en maximaal 450 gram zwaar en heeft een omtrek van 68 tot 70 cm. Bij het scoren in het doel krijg je 1 punt. Wie aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, wint. Bij evenveel doelpunten is er een gelijk spel.

De spelregels  voor een voetbalwedstrijd:

Buitenspel: Als een aanvallende speler voorbij de denkbeeldige breedtelijn is van de laatste verdediger op de speelhelft van de tegenstander staat deze speler buitenspel op het moment dat een medespeler de bal hier naartoe schiet. Deze regel voorkomt een oneerlijk voordeel in afstand naar de keeper en het balletje-afwachten waarbij een aanvaller dicht bij de keeper blijft staan als het spel verderop aan de gang is.

Penalty: Als er een overtreding wordt gemaakt binnen het strafschopgebied ontvangt de benadeelde speler een strafschop, ook wel penalty genoemd. Bij een penalty mag een speler naar keuze uit het benadeelde elftal 1 keer op goal schieten vanaf de penalty stip (11meter vanaf het goal) De keeper mag een poging oden om deze bal tegen te houden.

Vrije trap: Dit is een trap vanaf een plek buiten het strafschopgebied als er een overtreding is gemaakt op een speler. Vrije trappen mogen geblokt worden op afstand door een muurtje dat tussen de vrije bal en het goal mag staan. Een vrij trap kan direct of indirect (als voorzet naar een andere speler) genomen worden.

Corner: Een hoekschop is een trap vanaf de hoek bij het doel van de tegenstander. Een hoekschop wordt verdiend als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander uit het veld gaat.

Ingooi: Is het gooien van de bal vanaf de zijlijn. De ingooi wordt toegekend aan het team wat niet als laatste de bal heeft geraakt, voordat als deze over de zijlijn uit het spel is gegaan.

Gele kaart: Bij een overtreding kan een scheidrechter, naast een vrije trap of penalty, een officiële waarschuwing geven door middel van een gele kaart. Een gele kaart heeft geen directe gevolgen, maar bij een tweede gele kaart in de wedstrijd krijg je de rode kaart.

Rode kaart: Bij een rode kaart moet een speler het veld verlaten en mag deze niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder. Bij een zware overtreding kan een scheidsrechter besluiten om direct een rode kaart te geven. Een rode kaart volgt ook altijd na een tweede gele kaart aan dezelfde speler.