Hockey

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN
Hockey

Hockey gespeeld wordt met een hockeystick. De hockeystick zorgt ervoor dat de bal hanteerbaar wordt. Het is de bedoeling bal in het doel van de tegenspeler te spelen. Het team dat de meeste punten heeft, wint. Hockey wordt zowel buiten als binnen gespeeld. Binnen noem je het zaalhockey, buiten veldhockey.

De geschiedenis van hockey

Hockey bestaat al lange tijd. Vanaf de 17de eeuw werd in Groot- Brittannië een sport beoefend (de voorloper van hockey) met verschillende namen. Het werd Hurley of Hurling genoemd of Shinty. In Ierland werd dit spel op gras beoefend. In Engeland werd dit spel op harde en vlakke speelvelden gespeeld, zoals het strand en het ijs. Het spel werd echter van het ijs naar het gras verplaatst door de Engelsen omdat het anders alleen in de winter gehouden kon worden. De stick werd veranderd. Hij werd langer en aan de onderkant krommer.

In 1891 werd het spel naar Nederland gehaald. In Haarlem werd voor het eerst hockey gespeeld. Hockey had toen nog geen spelregels waardoor men regels ging verzinnen. Tegenwoordig wordt er in Nederland en zelfs buiten Nederland volop hockey gespeeld en is het een officiële Olympische sport.

De samenstelling van een team

Elk team heeft bij hockey elf spelers waaronder 1 doelverdediger of keeper en 10 veldspelers. Het is toegestaan om maximaal 5 reservespelers te hebben die onbeperkt gewisseld mogen worden.

Hoe wordt het gespeeld?

Hockey kent veel spelregels. Een wedstrijd duurt 2 keer 35 minuten. Gescoord wordt er alleen wanneer de aanvallende partij de bal in de cirkel van de tegenpartij heeft aangeraakt. Echter een bal die van buiten de cirkel op het doel wordt geslagen maar geen tegenstander heeft geraakt telt niet als doelpunt. De verdedigende partij mag dan uitslaan. Wanneer de bal tegen je voet aan komt heet dat een ‘shoot’. Dat betekent: schiet met de voet. Met de bolle kant van een stick mag je niet spelen. Dit wordt dan afgefloten. Wanneer een verdediger een bal expres over de achterlijn speelt, komt er een strafcorner. Als iemand in de eigen cirkel een ‘shoot ‘maakt komt er ook een strafcorner. Dit zijn kort gezegd de belangrijkste spelregels.

De kleding

Hockeyspelers moeten scheenbeschermers hebben en een stick in hun handen hebben. Een gebitsbeschermer is ook verplicht in Nederland. De keeper mag (moet niet) een volledige uitrusting dragen. Bij de schenen namelijk ‘legguards’ (scheenbeschermers), een broek, een toque, een bodyprotector, handschoenen, elleboogbeschermers en een helm. De keeper heeft een shirt van een afwijkende kleur. Bij vrouwen is het wel gebruikelijk om een hockey te spelen in een rok en niet in een broek. De mannen dragen een broek en shirt. Meestal heeft een club een eigen tenue.  Omdat de stick altijd de bolle kant rechts heeft en de platte kant links, is deze alleen rechtshandig te gebruiken. Linkshandige sticks zijn niet toegestaan.

De wedstrijden

Bij het senioren hockey (volwassenen hockey) wordt elk jaar gestreden om het landskampioenschap hockey. Dit bestaat zowel bij de mannen als vrouwen uit twaalf teams. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond organiseert ook een zaalhockeycompetitie en een wintercompetitie. Clubs organiseren daarnaast talloze toernooien  en in de zomer ook zomeravondcompetities.