WK voetbal 2022 Qatar

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

WK Voetbal Qatar 2022

Dit jaar zal het wereld kampioenschap voetbal gehouden worden in Qatar. Voor het eerst zal het WK plaatsvinden in de winter vanwege het woestijnklimaat. Normaal zou het WK plaatsvinden in juni en juli, maar in die periode kan het ’s middags wel  40°C in de schaduw zijn. Dit is te warm om in te voetballen, daarom wordt het WK in december gehouden dit jaar. Op 21-11-2022 gaat het toernooi van start en op 18-12-2022 zal de finale gespeeld worden.

Aan het WK mogen 32 landen meedoen. Deze landen hebben kwalificatiewedstrijden gespeeld en gewonnen om mee te mogen doen.
De 32 landen zijn verdeeld in 8 poules van 4 landen. De 2 beste landen van iedere poule gaan door naar de volgende ronde. Er staan dus 16 landen in de achtste finales, van deze 16 zullen de 8 beste teams doorgaan naar de kwart finales. Vervolgens gaan de 4 beste teams weer door naar de 2 halve finales. De winnaars van deze 2 wedstrijden zullen de finale spelen.
Er worden in totaal 64 wedstrijden gespeeld. Er zijn 8 verschillende stadions in 5 speelsteden.

De 8 verschillende stadions zijn;
• Lusail stadium in Lusail
• Al jahoub stadium in Al Wakrah
• Al Bayt stadium in Al Khor
• Amhed Bin Ali stadium in Al Rayyan
• Khalifa International stadium in Doha
• Education City stadium in Doha
• Ras Abu Aboud stadium (stadium 974) in Doha
• Al Thumama stadium in Doha

Het officiële lied van het WK 2022 is het lied, Hayya Hayya (Better Together) van de artiesten, Trinidad Cardone, Davido en AISHA.

De officiële mascotte heet La’eeb. Vrij vertaald betekend het uiterst talentvolle speler. Een la’eeb is een Arabisch gewaad wat in het ontwerp van de mascotte op speelse wijze tot leven is gebracht. De mascotte moet vooral de jonge voetbalfans uitnodigen om in zichzelf te geloven. La’eeb zal de vreugde van het voetbal naar iedereen brengen.

Hoe wordt besloten waar een wereld kampioenschap gehouden word?

De FIFA zorgt hiervoor. Ze plannen dan al jaren vooruit, zo is de plaats van het WK van dit jaar al in 2010 bekend gemaakt. Maar hoe beslissen ze nu waar een WK plaats zal vinden?
De FIFA stuurt een uitnodiging naar alle landen om hun eventuele interesse bekend te maken, alle landen die geïnteresseerd zijn mogen een registratieformulier naar de FIFA sturen. De geïnteresseerde kandidaten (landen) mogen dan een bidboek maken. Dit is een plan waarmee je aangeeft waarom jij de beste kandidaat bent. De FIFA beoordeelt vervolgens de ingediende plannen en of de landen voldoen aan de voorwaarden. Er moeten bijvoorbeeld genoeg stadions aanwezig zijn of gebouwd kunnen worden waar minimaal 40.000 mensen in kunnen en 1 stadion waar minimaal 80.000 mensen in kunnen. Dit stadion wordt gebruikt voor de openingsceremonie en de finale wedstrijd.
Ook moeten de kandidaten informatie geven over de infrastructuur en de wettelijke regelgeving. De FIFA beoordeelt en bezoekt de landen die op papier aan de voorwaarden voldoen.

De landen die na deze procedure overblijven mogen in Zurich, waar het hoofdkantoor van de FIFA zit, hun plannen presenteren. Na deze presentaties zijn er 24 leden die gaan stemmen. Het land met de meerderheid van de stemmen mag dan het WK organiseren. Vaak zijn er meerdere stemronden nodig om een meerderheid te krijgen. Bij iedere ronde valt dan de kandidaat met de minste stemmen af.

Toen bekend werd dat het WK 2022 in Qatar plaats zou vinden waren veel mensen erg verbaasd. Qatar is een klein maar rijk land in het Midden Oosten. Er heerst daar een woestijnklimaat en het is in de zomer dus te heet om te voetballen. Daarom moesten ze het WK naar de late herfst verplaatsen.
Naast het klimaat zijn er nog meer redenen die het een vreemde keuze maken om zo’n groot evenement in Qatar te laten plaatsvinden. Zo hebben vrouwen en meisjes niet dezelfde rechten als mannen. Ze moeten overal toestemming voor vragen aan hun vader, broer of man. Doen ze dit niet of gaan ze tegen de regels in dan worden ze gestraft. Van een pak slaag thuis tot een gevangenisstraf en/of zweepslagen. Behoor je tot de LGBTH+ community dan mag je niet jezelf zijn, ook daar kun je voor in de gevangenis belanden. Zelfs als toerist!
Hoe kan dit land dan toch gekozen worden als gastland van het WK? Na onderzoek van de FBI is gebleken dat meerdere leden van het stemcomité hun stem voor miljoenen dollars verkocht hebben. Qatar heeft het WK dus gekocht. Helaas doet de FIFA er niets aan en wordt het WK toch in Qatar gespeeld.

Voor de bouw van de stadions, hotels en metrostations moesten er heel veel arbeidsmigranten naar Qatar komen. Mensenrechten organisaties en vakbonden maken zich grote zorgen om de werk- en woonomstandigheden van deze arbeiders. Tijdens de bouw zijn erg veel ongelukken gebeurd en er zijn zelfs arbeiders overleden. Dit alles vanwege de slechte woon- en werkomstandigheden.
Ook hier heeft de FIFA niet ingegrepen. Geld en voetbal staat helaas voor vele mensen boven mensenrechten en mensenlevens.