Handbal

• AFDRUKKEN
  • VERSTUREN
Geschiedenis

Handbal komt oorspronkelijk uit Duitsland. In Frankrijk en Engeland werd later ook handbal gespeeld. Het werd vooral op een veld gespeeld. De eerst gedrukte spelregels werden in 1919 gemaakt. Vroeger speelde men handbal met 11 spelers. Ondertussen is het aantal teruggebracht naar 6 spelers met 1 keeper, dus totaal zeven spelers. In 1979 werd handbal voor het eerst Olympisch herkend. Het werd alleen door mannen gespeeld toen. Later, in 1976 werd het voor het eerst ook door vrouwen gespeeld.

Handbal is een zeer oude sport. Handbal is een sport tussen twee ploegen. Eén ploeg bestaat uit maximaal 14 spelers, waarvan zeven spelers spelen. De rest van de spelers staan als wissel. De bedoeling is om bij elkaar doelpunten te maken door bij elkaar de bal in het doel te gooien. Handbal is een snelle, technische en harde sport. Het wordt ook op hoog niveau gespeeld. De spelers hebben een vaste positie op het veld. Handbal wordt meestal binnen gespeeld in een zaal. Bij de vrouwen heeft de handbal een ander formaat dan bij de mannen. De handbal bij de vrouwen is namelijk kleiner. In Europa is handballen een populaire sport. Vooral in Rusland en de Scandinavische landen. Handbal wordt in Nederland vooral in een zaal gespeeld. Je hebt de eredivisie voor mannen en de eredivisie voor vrouwen. Toch wordt het wereldwijd niet overal gespeeld, omdat het in principe een zaalsport is en die zaal moet dan wel aanwezig zijn. Een speelveld van handbal is 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat uit twee speelhelften met aan elke kant een doel. De keeper mag alleen in de voor de keeper bestaande halve cirkel komen.

Kleding bij handbal

De spelers hebben andere kleding dan de keeper. De speler heeft een shirt, een korte broek en kniebeschermers en stroeve schoenen. De keeper draagt (meestal) een gewatteerde lange broek, een shirt met lange mouwen en stroeve schoenen.

Spelregels

Een aantal belangrijke spelregels zijn:

Je mag maar drie stappen met een bal lopen als je deze met twee handen vangt. Je mag daarbij de bal niet langer dan 3 seconden in je handen houden, doe je dit wel dan wordt het een vrije bal voor de tegenstanders. Met één hand mag de bal wel zo vaak als je wilt op de grond stuiten (tippen) zowel tijdens het lopen als op de plaats.

Je mag niet op de cirkel staan, dit wordt dan een vrije bal van de tegenpartij. De bal mag niet aangeraakt worden met je voet. Het doelgebied (de halve cirkel waar de keeper staat) van de tegenstander mag niet betreden worden. Vastpakken, schoppen of slaan is niet toegestaan. Een handbalwedstrijd duurt 2x 30 minuten.

Als er echt een winnaar uit de wedstrijd moet komen en het is nog na 60 minuten gelijkspel, dan vinden er twee verlengingen plaats van telkens 5 minuten.