Tennis

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN
Wat is de bedoeling van tennis?

Tennis is een sport waarbij een bal met een racket over het net gespeeld moet worden. Het is voor twee spelers tot vier spelers.

Hoe speel je tennis?

Het serveren is het inbrengen van de bal in het spel. Dit kan men onderhands of bovenhands doen.

Het serveren begint aan de rechterkant. De bal wordt eerst de lucht ingegooid en vervolgens met het racket weggeslagen. Daarbij is het belangrijk dat de bal het net niet raakt en in het voorvak van de tegenstander neerkomt. Als de bal wel het net raakt moet de opslag opnieuw worden gedaan. Als de bal in het spel ingebracht is moet de bal van tennis over het net op het speelveld van de tegenstanders worden geslagen. Het is de bedoeling dat je probeert om het de tegenstanders onmogelijk te maken op dezelfde manier de bal terug te spelen. De tegenstander mag wel de bal één keer laten stuiteren en daarna de bal terugslaan.

Je hebt verschillende soorten slagen, namelijk: Forehand, Backhand, Groundstroke, Topspin, Backspin, Dropshot, Lob, Smash, Volley, Halfvolle en Drive- Volley.

Tennisbenodigdheden:

Om een goede tenniswedstrijd te spelen heb je het volgende nodig: een tennisbal, een tennisracket, speciale tenniskleding en schoenen. Mannen spelen vaak in een korte broek en polo, vrouwen meestal in een rokje.

De geschiedenis van tennis

De voorloper van het tennis wordt in de 11de eeuw bedacht. Dit werd in Frankrijk gespeeld en de naam van dit spel was: ‘Jeu de Paume.’ Jeu de Paume wordt met de losse hand gespeeld. Rond 1500 werd het eerste tennisracket uitgevonden. Het racket werd al snel populair. Rond 1600 werd dit spel door andere landen ontdekt. In dit tijdperk werd tennis de populairste sport genoemd. In de 17e eeuw werd tennis minder populair. Dit kwam door de opkomst van de Franse Revolutie.

In 1877 werd het eerste Wimbledon toernooi gespeeld. Tennis is uiteindelijk wereldwijd verspreid geraakt.

De puntentelling

De puntentelling is anders dan bij voetbal bijvoorbeeld. Tennis speel je altijd in games. Je kunt een game winnen door 4 punten te behalen. De punten worden geteld met verschillende cijfers, zoals vijftien, dertig, veertig en het woord game. Als je zes games wint, heet dat een set. Er moet vervolgens wel een voorsprong zijn van 2 games om te winnen.

Een scheidrechter leidt altijd de tennisgame en zit op een verhoogde stoel aan het uiteinde van het net. De punten worden door deze scheidsrechter gegeven. In twijfelgevallen moet de scheidsrechter beslissen of de bal in of uit is. Ook moet een scheidsrechter verplichte rustpauzes inlassen.

De wedstrijden

De grandslamwedstrijden zijn de belangrijkste wedstrijden bij het tennis, namelijk de Australian Open,  de Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Sinds 2003 zijn de belangrijkste mannelijke spelers  die de wedstrijden domineren: Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic.