Volleybal

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Volleybal

Volleybal is een balsport. De helften van het veld worden gescheiden door een net. Twee teams bestaan uit zes spelers.

Geschiedenis van volleybal

In Engeland werd in de 16e eeuw al een soort volleybal gespeeld. De Amerikaan William G. is de echte bedenker van volleybal in 1895. Hij wilde een balspel creëren wat minder heftig was voor een groep oudere zakenmannen. Hij combineerde zo regels uit andere balsporten tot één sport, namelijk volleybal.

Het spelverloop

Eén van de teams begint met een service. De bal wordt vanaf de achterlijn over het net naar het speelveld van de tegenstander geslagen. Ze moeten door het slaan of tikken de bal bij de andere partij proberen de bal de grond te laten raken. Als deze poging slaagt, of er is een fout van de tegenstander, levert dit een punt op. De tegenstanders proberen de bal in de lucht te houden door te spelen met de handen. De bal mag daarbij maximaal 3x door iemand van het team worden aangeraakt en dan moet de bal terug naar de tegenstander. Om de bal nu over het net te krijgen naar de tegenstander wordt de bal verder gespeeld om te kunnen aanvallen (een set- up) De bal wordt dan hoog richting het net gespeeld zodat een aanvaller de laatste klap kan geven over het net. Als dit gedaan is, kan de tegenstander aan de andere kant de bal proberen af te weren door boven het net de handen uit te steken. Als dit niet lukt, dan wordt er geprobeerd om de bal weer op te vangen en zelf in de aanval te gaan. Als één partij 25 punten heeft behaald, wint men een set. Als een partij dan ook nog als eerste 3 sets heeft gewonnen, dan wint die partij de wedstrijd.

Punten krijg je als:
  • De bal raakt bij de tegenstander de grond
  • De bal gaat buiten het veld en is daarvoor aangeraakt
  • De bal wordt uit geslagen zonder dat de tegenstander de bal heeft aangeraakt
  • Als een team de bal meer dan 3x raakt, dan krijgt de tegenstander een punt.
  • Als een speler de bal twee keer raakt dan krijgt de tegenstander punten.
  • Als er te lang contact is geweest met de bal, zoals het dragen of vangen van de bal dan krijgt de tegenstanderpunten.
Competities

De topdivisie is de één na hoogste wedstrijd spelen twaalf teams bij zowel de dames als bij de heren. Het team dat wint heeft kans op plek in de eredivisie. De eredivisie is namelijk de hoogste wedstrijd. Na de topdivisie komen nog de 1ste en 2de divisie.

Kleding

Voor volleybal is het belangrijk dat je speciale volleybalschoenen draagt en kleding van synthetische stoffen ipv katoen, ivm het zweten en speciaal daarvoor dus gemaakte volleybalkleding draagt.