De Hamster

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Hamsters

Hoe ziet het dier eruit?

Hamster zijn kleine knaagdieren met een zachte, aaibare vacht in verschillende bruintinten. Een hamster is erg klein, hij kan 7 tot 10 centimeter lang worden en weegt gemiddeld 50 gram. Het diertje heeft vier korte pootjes, bolle wangetjes en zwarte kraaloogjes.
Met deze oogjes kan het diertje goed in het donker zien, veel beter dan de mens. Wel ziet het een beetje wazig en weinig kleur, alleen blauwe en groene kleuren kan het zien.
In de bolle wangetjes kan het beestje eten opslaan, zo kan het bij het zoeken naar voedsel langere afstanden afleggen en het eten meenemen naar zijn holletje.

Hamsters worden naakt geboren, in deze video zie je hoe ze in 28 dagen tijd opgroeien.

Emoties en geluid

Een hamster kan net als wij de basis emoties voelen. Bang, boos, blij en bedroefd. Maar hoe merk je dit bij zo’n klein beestje? Wanneer een hamster zich blij, tevreden voelt maakt het snuffende en piepende geluidjes. Het diertje zal dan rustig zijn, gaan slapen, spelen of zichzelf wassen. Wanneer een hamster bang of boos is maakt het blaffende geluiden. Ook zal het met zijn tanden gaan knarsen en blazen, soms kan het beestje zelfs gaan bijten. Bij verdriet of pijn kan de hamster gaan krijsen.
Tijdens het zoeken naar voedsel of bij het maken van een holletje kun je de hamster tegen zichzelf horen praten, het diertje maakt dan piepende en snuffende geluidjes.

Waar komt de hamster vandaan?

Hoewel wij de hamster vooral als huisdier kennen leeft het beestje ook nog altijd in het wild. Oorspronkelijk komt het uit Azië waar ze nog steeds in het wild leven. In bossen, boomgaarden en op landbouwgrond kun je ze tegenkomen in Azië of het Midden Oosten.  Maar ook in Zuid Limburg zijn er wilde hamsters te vinden, de korenwolf. Helaas is de korenwolf een bedreigd diersoort en zijn er steeds minder te vinden.

Ergens in de negentiende eeuw is de mens de hamster als huisdier gaan houden, in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de hamster steeds populairder. Tegenwoordig is het een van de meest gehouden huisdieren in Nederland.

Verzorging en verblijf

De kooi van een hamster moet groot genoeg zijn zodat het beestje goed kan rennen. Het beste kun je een kooi kopen van minimaal honderd bij vijftig centimeter.  Ook moet de kooi knaag bestendig zijn, de hamster zal namelijk altijd aan de tralies gaan knagen.
Het verblijf moet bedekt zijn met houtvezels en dit moet eens per week verschoont worden. Het is belangrijk dat de hamster voldoende beweging krijgt, je kunt het beestje blij maken met een loopwiel en een zandbadje. Ook is een schuilplaats een echte must. Een klein huisje of stro waar de hamster een holletje in kan maken, of beide natuurlijk. En natuurlijk heeft het verblijf een voedingsbakje en drinkfles nodig. De drinkfles hang je aan de buitenkant van de kooi, via een stangetje kan het beestje dan water drinken.

Hamster zijn solitaire dieren, dit wil zeggen dat ze graag alleen leven. Het is dus niet verstandig om meerdere hamsters in een verblijf te zetten, de kans is groot dat ze dan gaan vechten. Dit gevecht kan dan net zo lang doorgaan tot een van de twee hamsters dood is.

Je kan een hamster behoorlijk tam maken door het beestje regelmatig op te pakken, te aaien en ermee te knuffelen. Wel moet je er rekening mee houden dat het een kwetsbaar diertje is, als de hamster bang is of pijn voelt is kans groot dat het beestje bijt.
Het is belangrijk om kinderen te leren omgaan met zo’n klein diertje.

De nagels van de hamster moeten regelmatig geknipt worden, dit kun je zelf doen met een speciaal schaartje of je kan het even bij de dierenarts laten doen.

Wat eet een hamster?

Een hamster is een zaadeter en eet voornamelijk zaden en granen. Maar ook kan een hamster genieten van wat groenten, fruit of verse kruiden. Geef dit echter niet teveel in een keer, als het gaat rotten kan het schadelijk zijn voor het diertje. Hoewel de hamster eigenlijk geen vlees eet kan het wel genieten van een insect af en toe.
Je kan je hamster beter geen gekookt of anders verwerkt voedsel geven, hier kan het beestje erg ziek van worden. Alleen een gekookt eitje lust de hamster wel. Ook zuivelproducten en zoute producten kun je beter niet geven. Zout is slecht voor de niertjes van de hamster en zuivel kan hij niet goed verteren.

Aanschaffen van een hamster

Het is belangrijk om goed na te denken of je voor een hamster kan en wil zorgen, het diertje is namelijk afhankelijk van jou om te overleven. Je gaat een verbintenis aan en bent verantwoordelijk voor het diertje

Als je goed hebt nagedacht kun je op verschillende plaatsen gaan kijken voor een hamster. Bij veel dierenwinkels en tuincentra verkopen ze hamsters, maar je kunt ook gaan kijken bij het dierenasiel of een knaagdierenopvang.