De kanarie

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Kanarie

Hoe ziet een kanarie eruit?

Een kanarie is een klein vogeltje met een korte staart. Het mannetje is vaak felgeel, terwijl het vrouwtje een meer gelige of witte kleur heeft. Jonge kanaries zijn meestal helemaal niet geel, waardoor ze moeilijk te herkennen zijn.

Een wilde kanarie is ongeveer 12,5 tot 13,5 cm lang. Mannetjes zijn meestal geelgroen op hun buik en borst, met fijne streepjes op hun rug. Tamme kanaries kunnen er heel verschillend uitzien, omdat mensen ze op kleur, vorm en zang kweken.

Wat voor eigenschappen heeft een kanarie?

Kanaries zingen heel gevarieerd, vooral de mannetjes. Ze kunnen zelfs de zang van andere vogels leren. Vrouwtjes zingen bijna nooit.

Door goed naar hun lichaamstaal te kijken, zoals de stand van hun vleugels en staart, kun je zien of ze blij, bang of boos zijn. Na een tijdje leer je je kanarie beter kennen en kun je hun gevoelens beter inschatten.

Kanaries zijn meestal niet agressief en leven goed samen met andere vogels. Alleen tijdens het broedseizoen kunnen mannetjes soms vechten om een vrouwtje.

Er zijn veel verschillende soorten kanaries, zoals postuurkanaries (gekweekt om hun vorm), kleurkanaries en zangkanaries. Hoewel ze menselijk gezelschap leuk vinden, zijn ze minder knuffelig dan bijvoorbeeld parkieten. Kanaries kunnen prima alleen in een kooi leven en vinden het niet erg om zonder andere vogels te zijn.

De oorsprong van de kanarie

De kanarie komt oorspronkelijk van de Canarische Eilanden. Ze leven ook in het wild op de Azoren en Madeira.

Kanaries worden al eeuwenlang als huisdieren gehouden. De eerste afbeelding van een kanarie komt uit 1580. In 1657 werd een volledig gele kanarie afgebeeld. Ze voelen zich vaak veilig in een kooi, vooral op een hoge plek.

Spanjaarden brachten de wilde kanarie rond 1478 naar Europa. Ze werden populair als huisdier, vooral vanwege hun mooie zang.

De verzorging van de kanarie

Kanaries eten graag zaden, fruit en groente, zoals andijvie, witlof, komkommer, wortel en sinaasappel. Ze eten dagelijks tot 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten. Zorg ook altijd voor grit en schoon drinkwater.

Sommige vruchten zoals avocado en rabarber zijn gevaarlijk voor kanaries. Ook pitten van fruit zijn niet goed voor ze.

Kanaries kunnen binnen en buiten leven. Zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, want ze kunnen gaan vechten. Zorg voor een tochtvrije kooi met verschillende zitstokken. Als ze binnen leven, zorg dan voor een regelmatig lichtschema. Dek 's avonds de kooi af met een doek.

Waar kun je een kanarie kopen en waar moet je op letten?

Het beste kun je een kanarie na de ruiperiode (augustus, september) kopen. Kies een levendige vogel die helder uit zijn ogen kijkt. Kanaries zijn sociale dieren en hebben graag gezelschap van andere vogels. Koop een kanarie bij een goede kweker of beter nog, ga naar een vogelopvang en geef een kanarie een tweede kans.