De hond

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De hond

Hoe ziet het dier eruit?

Een hond heeft een kop met twee oren, een neus, een bek en twee ogen. Ook heeft een hond een hals, een buik, een rug, een staart, vier poten en voeten. Maar wist je dat niet alle honden er hetzelfde uitzien? Sommige hebben een vacht van lange haren en andere hondenrassen hebben juist weer korte haren. Sommige honden hebben gekrulde haren, terwijl andere honden een gladde vacht hebben. Honden kunnen groot en stevig zijn, maar ook klein en rond of juist erg slank. Ze komen in alle denkbare maten.

Een mannetjes hond noemen we een reu en een vrouwtje is een teef(je). Baby hondjes zijn puppy's. Puppy's moeten minimaal 8 weken bij hun moeder blijven, ze worden met ongeveer 12 a 16 maanden als volwassen hond gezien.

Welke geluiden maakt het dier?

Honden kunnen op verschillende manieren met ons praten. Ze kunnen blaffen, wat een kort, scherp geluid is. Maar wist je dat honden ook kunnen huilen? Huilen klinkt hoger en duurt langer dan blaffen. Het is hun manier om te communiceren met andere honden en soms ook met mensen.

De emoties van het dier

Net als mensen hebben honden gevoelens. Ze kunnen blij zijn, boos, bang of verdrietig. Maar hoe weet je hoe een hond zich voelt? Je kunt het vaak zien aan hoe ze zich gedragen. Als een hond blij is, kwispelt hij met zijn staart en springt hij misschien op en neer. Als een hond bang is, kan hij trillen of zich verstoppen. De hond kan ook boos zijn, het dier zal dan gaan grommen en soms zelfs bijten. Op deze manier beschermt hij zichzelf. Bij verdriet is de kans groot dat het dier zal gaan piepen, ook kun je het zien aan de ogen en de hond wordt soms erg aanhankelijk bij verdriet.

Ook voelen honden onze emoties goed aan en hier reageren ze vaak sterk op. De hond kan bij een angstig baasje erg beschermend optreden of juist erg aanhankelijk bij een verdrietig baasje.

De hond als huisdier

Wist je dat de hond het oudste huisdier is dat archeologen hebben gevonden? Maar hoe is de hond eigenlijk een huisdier geworden en wanneer gebeurde dit?

Mensen dachten eerst dat honden ongeveer 14.000 jaar geleden huisdieren werden. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat honden eigenlijk al veel eerder onze vrienden werden, zo'n 18.000 jaar geleden! Dat is heel lang geleden, hè?

Het begon allemaal met Europese jagers en verzamelaars, heel lang geleden. Zij waren de eersten die wolven gingen temmen en trainen. Wolven zijn de voorouders van onze huidige honden. Deze jagers en verzamelaars begonnen langzaam maar zeker het gedrag van de wolven te veranderen, zodat ze beter met mensen konden samenleven.

Door de tijd heen, begonnen de wolven steeds meer te lijken op de honden die we nu kennen. Ze werden vriendelijker en gehoorzamer. En zo werden wolven uiteindelijk de lieve, speelse honden die we vandaag de dag kennen.

De hond met een taak

Sommige honden zijn meer dan een huisdier, zij hebben een taak. Zo zijn er bijvoorbeeld boerderijhonden, hulphonden, waakhonden, reddingshonden  en sledehonden.
Hieronder lichten we een paar honden met een taak uit. Je hebt natuurlijk ook nog hulphonden, die helpen mensen met epilepsie bijvoorbeeld. De hond voelt dan precies aan wanneer het baasje een aanval gaat krijgen, dan kan het baasje voorzorgsmaatregelen treffen. Hulphonden worden ook vaak ingezet bij mensen met angsten of ASS.  Ook zijn er reddingshonden, waakhonden en natuurlijk de gezelschap hond.

De sledehond. In gebieden met veel sneeuw en ijs worden deze honden vaak ingezet om grote sledes te trekken. zo gebruiken de nomaden de honden vaak om mee te helpen.
Ook worden er vaak sledehonden gebruikt om toeristen te vermaken. En er worden ook races mee gehouden.

De jachthond wordt al van oudsher gebruikt bij de jacht. Deze honden zijn getraind om het geschoten wild op te halen voor de baas, dit is voornamelijk het geval bij vogeljacht. Fazanten bijvoorbeeld.
Bij een ander jachtsoort, de jacht op vossen of herten bijvoorbeeld, moet de hond het wild zoeken en opjagen.

De blindengeleide hond, deze hond wordt opgeleid om mensen die slechtziend of blind zijn te helpen. Zo kunnen deze honden hun baasje helpen met oversteken, zij weten precies wanneer het veilig is om over te steken. Ook helpen ze bijvoorbeeld in en rondom het huis of bij het boodschappen doen.

De veedrijver, deze hond wordt ingezet om het vee bijeen te drijven. zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat het vee netjes in de rij blijft lopen. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt door schapen hoeders, niet alleen om de schapen te hoeden maar ook als bescherming tegen wolven, vossen en andere wilde dieren.

Wat eten honden?

Honden eten graag vlees, orgaanvlees en vis. Het is belangrijk dat ze deze voedingsmiddelen krijgen om gezond te blijven. Dit voedsel is er in veel verschillende vormen te verkrijgen, in zachte vorm uit een blik of vers uit de vriezer. Ook is hondenvoer verkrijgbaar als brokken of als snacks. Honden eten ook graag een lekker bot of gedroogde varkensoren. Maar wist je dat er ook voedsel is dat gevaarlijk voor ze is? Onder andere chocolade, druiven en zelfs ui kunnen heel slecht zijn voor honden. Als je twijfelt kun je het best even vragen in de dierenwinkel, bij het asiel of bij de dierenarts.

Verzorging van de hond

Om goed voor een hond te zorgen, moeten we ze elke dag uitlaten, met ze spelen, en ze goede voeding geven. Honden vinden het prettig om een eigen plekje te hebben in huis, een mand of een huisje bijvoorbeeld. Bij langharige honden is het belangrijk om regelmatig te borstelen. Ook een regelmatig bezoekje aan de dierenarts voor een gezondheid check en de jaarlijkse vaccinaties.

Bijzondere eigenschappen

Wist je dat honden heel bijzondere eigenschappen hebben? Ze kunnen heel goed ruiken, een hond kan tot wel 20 kilometer ver ruiken. Ook kunnen ze goed horen en houden ze zelfs van muziek. Honden kunnen ook dromen, net als mensen.
Er bestaan meer dan 350 hondenrassen.

Waar haal je een hond?

Je kunt een hond kopen bij een fokker of adopteren uit een asiel. Het is belangrijk om goed na te denken over welk soort hond het beste bij jou en je levensstijl past voordat je er een gaat halen. En ook is het belangrijk om onderzoek te doen naar de fokker, ze zijn niet altijd even betrouwbaar namelijk. 

Bedenk voor het halen van een hond goed na of je wel voor het dier kan en wil zorgen. De hond is namelijk afhankelijk van jou als zijn baasje. Met het kopen of adopteren van een dier ga je een verbintenis aan en jij bent dan verantwoordelijk voor het dier.