De baardagaam

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De baardagaam

Hoe ziet een baardagaam eruit?

Een baardagaam is een bijzondere hagedis met een driehoekige kop en een afgeplat lichaam bedekt met veel stekels. Hij heeft ook een stekelige huidplooi aan zijn keel. Baardagamen kunnen lichtbruin tot grijs/groen van kleur zijn. Hun huid heeft vaak grillige, donkere vlekken en strepen, vooral als ze jong zijn. Naarmate ze ouder worden, vervaagt deze tekening en worden ze meestal egaal van kleur.

Het geslacht van een baardagaam kun je pas bepalen als ze ouder zijn dan één jaar. Bij mannetjes zie je twee bulten bij de staartwortel, terwijl deze bij vrouwtjes minder dik is. 

Geluiden en Gedrag

Baardagamen maken niet veel geluid, maar als ze gestrest zijn, kunnen ze hun kleuren veranderen en hun stekels opzetten. Soms blazen ze ook. Als een baardagaam boos of bang is, beweegt hij onrustig en probeert hij weg te komen. Deze hagedissen communiceren veel met visuele signalen zoals kopknikken en zwaaien met de poten.
Zijn keel kan donkerder of zelfs zwart worden bij ernstige stress. Als laatste redmiddel kan hij bijten.

Leuke feitjes over de baardagaam

Baardagamen komen oorspronkelijk uit Australië en leven in woestijnachtige gebieden. Hier regent het gemiddeld maar één keer per maand en kan de temperatuur oplopen tot 50 °C. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn slangen en roofvogels.

De baardagaam  werd in de jaren '90 populair als huisdier vanwege hun tamme en vriendelijke aard. Ze zijn relatief makkelijk te verzorgen en kunnen goed omgaan met menselijk contact

Baardagamen kunnen goed rennen, klimmen en graven. Ze kunnen tot wel 60 cm groot worden en zijn overdag actief.

Wat eet een baardagaam?

Ze zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als kleine dieren eten. Baardagamen eten een gevarieerd dieet van insecten zoals krekels, sprinkhanen en wormen. Af en toe eten ze ook een pinky muisje voor calcium, dit is vooral belangrijk voor zwangere vrouwtjes.
Ze eten ook groenten en fruit, maar pas op met koolsoorten, spinazie en broccoli, omdat die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Erwten, tuinbonen en avocado's zijn giftig voor baardagamen.

Het is het beste om je baardagaam in zijn terrarium te voeren met een bakje. Zorg ervoor dat het terrarium niet te nat is, want een te hoge luchtvochtigheid kan schimmelinfecties veroorzaken. Een kleine, ondiepe waterbak is voldoende, omdat baardagamen hun vocht voornamelijk uit hun voedsel halen.

Het verblijf van een baardagaam

Een terrarium van minimaal 100 x 50 x 50 centimeter is nodig voor één baardagaam. Het moet goed geventileerd en tochtvrij zijn.
Dagelijks moet je voedselresten en ontlasting verwijderen, en het water verversen.
Wekelijks moet je het substraat gedeeltelijk of volledig vervangen en de binnenkant van het terrarium schoonmaken. Maandelijks moet je een grondige reiniging doen, inclusief het desinfecteren van alle decoraties.

Waar kun je een baardagaam kopen?

Je kunt een baardagaam kopen bij gerenommeerde fokkers, dierenwinkels, opvangcentra en reptielenbeurzen.
Let op de gezondheid van de baardagaam: heldere ogen, een actieve houding en een goed gevulde staart zijn goede tekenen.

Zorg ervoor dat je weet hoe je de baardagaam moet verzorgen en dat je voorbereid bent op de verantwoordelijkheid.
Het adopteren van een baardagaam uit een opvangcentrum kan ook een goede optie zijn en biedt een dier een tweede kans op een goed leven.
Door deze tips en informatie te volgen, kun je ervoor zorgen dat je baardagaam een gelukkig en gezond leven heeft als jouw huisdier!