De cavia

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Cavia

Wat is een cavia?

Een cavia is een klein, schattig dier met een langwerpig lichaam en korte pootjes. Ze hebben geen staart en kleine oortjes. Cavia's kunnen tussen de 20 en 40 cm groot worden. Er zijn veel verschillende soorten cavia's. Sommige hebben kort haar, zoals de gladhaar, borstelcavia en de rexcavia. Andere soorten hebben lang haar, zoals de sheltie, coronet en de Peruviaan. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en hun vacht kan zelfs glanzend zijn als satijn.

Geluiden en gedrag

Cavia's zijn best spraakzaam voor huisdieren. Ze maken verschillende geluiden om te laten weten hoe ze zich voelen.

Een bange of gestreste cavia is minder actief, eet minder en verzorgt zichzelf minder of juist overdreven veel. Door de geluiden en het gedrag van je cavia te leren herkennen, kun je beter begrijpen wat hij nodig heeft en hoe hij zich voelt.

Hard piepen: Dit hoor je vaak als de cavia aandacht wil of denkt dat hij eten krijgt. Het is een luid en duidelijk geluid.
Zacht piepen of pruttelen: Dit betekent dat je cavia blij en tevreden is. Het klinkt alsof hij zachtjes babbelt.
Brommen: Dit klinkt als "prrr" en betekent dat je cavia geïrriteerd is. Misschien vindt hij iets niet fijn, zoals op een verkeerde plek geaaid worden.
Getutter: Dit is een zeurend geluid, zoals "te-te-te-te". Dit maakt de cavia als hij wil laten weten dat hij even met rust gelaten wil worden.

Bijzondere eigenschappen

Cavia's hebben een paar interessante eigenschappen. In Engeland worden ze 'Guinea pigs' genoemd, wat 'Guinees biggetje' betekent. Ze hebben geen staart en kunnen als enige knaagdier kleuren zien. Ze zijn familie van de capibara, een soort reuzencavia. In Zuid-Amerika, waar cavia's vandaan komen, worden ze zelfs gegeten als delicatesse.

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Rond het jaar 1500 brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de eerste cavia's naar Europa. Wist je dat Koningin Elizabeth I van Engeland een cavia had? In haar tijd waren cavia's heel duur en exotisch. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden cavia's populaire huisdieren in Europa.

Hoe verzorg je een cavia?

Als je een langharige cavia hebt, moet je hem minstens twee keer per week borstelen. Dit voorkomt klitten en houdt de vacht schoon. Kortharige cavia's kun je een keer per week borstelen.

Cavia's eten allerlei soorten kruiden, brood, haver en fruit. Ze drinken niet veel water. Het is belangrijk om ze geen bevroren, gekookt of bewerkt voedsel te geven, want dat kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Een hok voor twee cavia's moet minimaal 120 x 50 cm zijn. Het hoeft niet hoger dan 50 cm te zijn, want cavia's kunnen niet hoog springen. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te rennen. Een ren aan het hok vastmaken of ze regelmatig in een aparte ren zetten is een goed idee. Verschoon het hok, de drinkfles en de voerbakjes minstens een keer per week. Geef dagelijks vers water en haal de restjes groenvoer weg.

Waar kun je een cavia kopen?

Cavia's kun je kopen in een goede dierenspeciaalzaak of bij een fokker. Je kunt ook een cavia adopteren uit een opvangcentrum of asiel. Vaak wachten daar veel cavia's op een nieuw thuis. Het adopteren van een cavia is een goede daad en kan een fijn thuis bieden aan een dier in nood.

Cavia's zijn lieve, spraakzame dieren die goed gezelschap kunnen bieden. Ze hebben wat zorg nodig, zoals regelmatig borstelen en een schoon hok, maar ze kunnen je ook veel plezier en gezelschap geven. Met hun verschillende geluiden en gedragingen kunnen ze je laten weten hoe ze zich voelen, waardoor je een sterke band met je cavia kunt opbouwen. Of je nu een cavia koopt of adopteert, je zult merken dat het een geweldig huisdier is!