Het konijn

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Het Konijn

Het uiterlijk 

Konijnen zijn kleine, zachte dieren met een pluizige vacht. De meeste konijnen hebben een grijsbruine kleur, maar sommige zijn zandkleurig of zelfs zwart.
Konijnen die we als huisdier hebben komen in allerlei kleuren. Deze worden speciaal gefokt..

Konijnen hebben lange oren die iets korter zijn dan hun kop en een schattig staartje dat van boven zwart is en van onder wit.

Wist je dat konijnen eigenlijk familie van de haas zijn en geen knaagdieren? Dat komt omdat ze vier tanden bovenin hun mond hebben, terwijl knaagdieren er maar twee hebben. Hun korte staartje staat meestal omhoog, zodat je vooral de witte onderkant ziet. Omdat hun rug best kwetsbaar is moet je heel voorzichtig zijn als je een konijn oppakt en goed zijn poten en rug ondersteunen.

Er zijn heel veel verschillende soorten konijnen, zoals hangoor konijnen, Vlaamse reuzen en dwergkonijnen. In het wild leven konijnen in groepen en zijn ze erg schrikachtig omdat ze mensen niet gewend zijn. Als je een konijn als huisdier wilt, moet je goed voor ze zorgen en zeker weten dat je dat kunt.

Geluiden en Lichaamstaal

Konijnen maken ook geluiden. Als ze tevreden zijn, knarsetanden ze zachtjes. Soms brommen ze zachtjes als ze blij zijn. Een konijn dat bang is, zal zich verstoppen en de oren plat in de nek leggen. Als ze pijn hebben, kruipen ze vaak in elkaar en als ze echt bang zijn, kunnen ze zelfs hard gillen.

In het wild graven konijnen holen om zich te beschermen. Soms kunnen ze agressief worden als ze bang zijn of hun plekje willen verdedigen. Een boos konijn kan grommen, krabben of bijten.

Bijzondere Eigenschappen

Konijnen hebben hele grote ogen die aan de zijkant van hun hoofd zitten, zodat ze bijna alles om zich heen kunnen zien. Het enige stukje dat ze niet kunnen zien, is vlak voor hun neus. Om te weten of iets eetbaar is, raken ze het aan met hun gevoelige bovenlip.

Konijnen zijn heel snel en wendbaar omdat ze in het wild moeten ontsnappen aan roofdieren. Ze kunnen wel 70 kilometer per uur rennen!

De konijnen die we nu als huisdieren houden, komen van wilde konijnen die ongeveer een miljoen jaar geleden in Europa leefden. Pas in de Middeleeuwen begonnen mensen konijnen als huisdieren te houden, vaak in beschermde tuinen van monniken.

Bij konijnen heet een vrouwtje een voedster, een mannetje een rammelaar en een babykonijn een lamprei. Konijnen kunnen gemiddeld 8 jaar oud worden.

Verzorging

Konijnen eten vooral hooi, biks en groenten. Hooi is heel belangrijk omdat het veel vezels bevat. Sommige groenten mogen ze niet eten, zoals ui, prei en aardappelen. Fruit is voor konijnen een beetje zoals snoep: ze mogen het wel, maar niet te veel.

Een konijn heeft een ruim hok nodig waar het kan rennen en zich kan verstoppen. Ze moeten altijd de mogelijkheid hebben om te bewegen. Een ren is hiervoor ideaal. Hun hok moet regelmatig worden schoongemaakt en ze moeten elke dag vers water en eten krijgen.

Waar Koop je een Konijn?

De beste plek om een konijn te kopen is bij een dierenasiel of konijnenopvang. Hier zitten vaak veel konijnen die een nieuw huis zoeken. Als je een konijn koopt, moet je erop letten dat niet elk konijn graag geknuffeld wordt. Veel konijnen vinden het fijner om bij je op de grond te zitten dan opgepakt te worden.

Met goede verzorging en aandacht kunnen konijnen hele leuke huisdieren zijn die ongeveer 8 jaar oud kunnen worden.