Hoe bouwen we met baksteen?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Hoe bouwen we met baksteen?

Er zijn verschillende soorten bakstenen voor verschillende toepassingen, zoals huizen en straten. Hoe bouwen we met baksteen?

Metselen
Huizen en andere gebouwen van baksteen worden gemetseld. Daarom heet deze steen de metselbaksteen.

Metselen is stenen op elkaar leggen. Tussen elke laag stenen zit steeds een laag die de stenen aan elkaar lijmt. Dit heet metselspecie of -mortel, een grijze smurrie dat vooral bestaat uit cement, zand en water. Een gemetselde muur is een stevige muur. De metselmortel/-specie wordt een voeg genoemd. De voeg tussen de bakstenen wordt netjes gladgestreken, want als er specie op de stenen komt wordt het een rommeltje en ziet de muur er niet mooi uit.

Filmpje voegwerk

Lijmen
We kunnen de bakstenen ook aan elkaar lijmen. De lijm vervangt dan de metselmortel. De voeg is veel kleiner dan bij gemetselde bakstenen. De lijm heeft soms ook een kleurtje, dan zie je de voeg bijna niet meer. Gebouwen met gelijmde bakstenen, zien er vaak strak en modern uit. Voordeel is dat de muren nog sterker zijn. Daarom kunnen de muren zelfs al in de fabriek worden gemaakt en kunnen de muren later kant-en-klaar naar de bouwplaats worden gebracht.

Filmpje lijmwerk

Stapelen met staafjes/ clips
Er worden ook muren gebouwd zonder specie of lijm. Dat heet ‘droogstapelen’! Het klinkt misschien een beetje gek, want je zou denken dat zo’n muur niet sterk is en gemakkelijk omvalt. Dat gebeurt gelukkig niet. De bakstenen worden netjes op elkaar gestapeld en met verschillende systemen (staafjes, clipjes of matjes) aan elkaar vastgemaakt. Bij sommige systemen heb je helemaal geen voeg meer. Het lijkt eigenlijk een beetje op ‘Lego’.

Filmpje droogstapelen

Straten maken

Op straat liggen ook bakstenen. Heb je wel eens gezien hoe een straat met straatbakstenen wordt gemaakt? Eerst wordt er heel veel zand op de grond gelegd en dit wordt netjes gladgestreken en aangestampt; dat heet verdichten. De stratenmakers leggen dan in een razend tempo de bakstenen op hun plaats.

Een straat kunnen we ook met een machine maken. Dat is veel gezonder voor het lichaam en is tegenwoordig ook verplicht. De stenen zijn in de fabriek door een robot in verband (patroon) gelegd. De stratenmaker hoeft dan alleen nog maar zo’n pakket straatbakstenen met de machine op de plek te leggen.

Metselverband

Tijdens het metselen worden stenen in een bepaald patroon op elkaar of naast elkaar gelegd. Dit heet een ‘metselverband’. Een metselverband helpt om een stabiele en stevige muur te krijgen; erg belangrijk natuurlijk. De meest gebruikelijke metselmethode is het halfsteensverband. Hierbij worden hele stenen gebruikt, waarbij de ene baksteen precies halverwege op de andere wordt gelegd. Er zijn ook andere soorten metselverbanden, zoals bijvoorbeeld ook kruisverband, wildverband en nog veel meer. Hieronder hebben we voor je de drie genoemde metselverbanden getekend.

Wildverband

Kruisverband

Halfsteensverband