Maak zelf een baksteen!

 • AFDRUKKEN
 • VERSTUREN

Maak zelf een baksteen!

Wil je zelf een baksteen maken? Dat kan!

Wat heb je nodig?

 • Klei (bijvoorbeeld keramiek hobby klei)
 • Water
 • Baksteen vorm (rechthoekig, bijvoorbeeld:
  ijsdozen of microgolfdozen ‘hitte bestendige
  vershoudbakken’)
 • Oven (bijvoorbeeld bij een keramiek atelier.
  Kijk hiervoor op www.nvk-keramiek.nl)

Hoe doe je het?

Pak een stuk klei en verwijder alle steentjes en andere harde dingen uit de klei. Doe water bij de klei en kneed het tot het een egaal mengsel is. Nu moet je de klei vormen. Maak de binnenkant van de baksteenvorm nat. Doe dan een laagje zand in de baksteenvorm en vul daarna de vorm met de egale klei. Laat de klei nu drie dagen drogen in de buitenlucht. Daarna verwijder je de baksteen uit de vorm.

Nu moet je de baksteen nog in een oven bakken. Die heb je natuurlijk niet zomaar thuis. Maar soms is het mogelijk, tegen betaling, je baksteen af te bakken bij een keramiek atelier waar ze ook cursussen geven.

Met je klas erop uit!

In Gelderland, in de plaats Zevenaar, staat een oude baksteenfabriek: Buitengoed de Panoven. In deze fabriek worden al heel lang geen bakstenen meer gemaakt. Je kunt hier een rondleiding boeken (vanaf 10 personen) en zien hoe ze vroeger dakpannen en bakstenen maakten. Een leuk activiteit met je klas! Onder begeleiding kun je hier ook een baksteen maken met klei uit hun eigen kleipunt.

© Buitengoed de Panoven

De baksteen wordt niet afgebakken, want het vuur in de oven van de Panoven is al heel lang gedoofd. Kijk voor meer informatie hier.