De Toekan

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Toekan

Hoe ziet het dier er uit?

De toekan, een kleurrijke vogel uit de jungle, heeft een opvallend uiterlijk. Hij heeft een grote, geeloranje gekleurde snavel met een zwarte punt. De snavel lijkt zwaar, maar is eigenlijk helemaal niet zwaar omdat hij hol is van binnen. Deze bijzondere snavel helpt de toekan zijn lichaamstemperatuur te regelen. Met een onderzoek is ontdekt dat de grote snavel van de toekan eigenlijk een soort airconditioning is! Het heeft een speciale structuur met kleine gaatjes die helpen om warmte af te voeren als het buiten warm is. Zo blijft de toekan lekker koel, zelfs als het heet is in de jungle.

Zijn rugveren zijn glanzend zwart en hij heeft vaak een bontgekleurd verenpak op zijn borst. De toekan is vrij groot en kan tot wel 60 centimeter lang worden, met een spanwijdte van zijn vleugels tussen de 35 en 60 centimeter.
Zowel het mannetje als het vrouwtje zien er hetzelfde uit, maar jonge toekans zijn doffer van kleur.

De toekan maakt verschillende geluiden. Hij kan hard schreeuwen en ook tikkende geluidjes maken om te communiceren.

Waar leeft het dier?

Deze kleurrijke vogel leeft voornamelijk in de jungle van Zuid- en Midden-Amerika. In deze jungle zijn veel planten en vruchten te vinden, daar voelt deze vogel zich thuis. Hij kan zich goed aanpassen aan de verschillende klimaten in de gebieden waar hij woont.

Wordt de toekan bedreigd?

Helaas wordt de toekan bedreigd door ontbossing en soms wordt er op hem gejaagd voor voedsel of om als huisdier te verkopen. Gelukkig zijn er opvangcentra voor toekans die bedreigd worden. Hiernaast zie je een jonge toekan in gevangenschap.

Hoe leven de vogels?

Toekans leven in groepen van ongeveer twaalf dieren. Ze verzorgen elkaar en bieden elkaar voedsel aan. Ze slapen samen in de 'slaapzaal' en maken hun nesten in holtes van bomen.
De toekan kan niet zo goed vliegen vanwege zijn grote snavel, daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom. Ook is hij een echte speelvogel en plaagt hij graag zijn soortgenoten. Ze volgen elkaar van tak naar tak en wrijven hun snavels tegen elkaar aan.
 De jonge toekans worden blind en kaal geboren, maar na een paar weken openen ze hun ogen. Beide ouders zorgen actief voor de jongen en beschermen ze tegen gevaren. Na twee tot drie maanden vliegen de jonge toekans uit en beginnen ze zelfstandig te leven.

Wat eet het dier?

De toekans voeden zich voornamelijk met vruchten, maar eten soms ook insecten en spinnen. Hun snavel is perfect voor het oppakken van kleine vruchten, ook al is hij eigenlijk te groot om het op te eten.

Toekans zijn fascinerende vogels die in de prachtige jungles van Zuid- en Midden-Amerika leven en waarvan we moeten zorgen dat ze veilig blijven.