Stewardess

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat is een steward/stewardess?

Stewards en stewardessen zorgen ervoor dat passagiers in het vliegtuig zich veilig voelen en het naar hun zin hebben. Ze verwelkomen je, gaan rond met hapjes en drankjes en helpen je wanneer het nodig is. Ook letten ze erop dat iedereen zich aan de veiligheidsregels houdt, want veiligheid aan boord is hun belangrijkste taak. Daar zijn ze speciaal voor getraind.

De stewards en stewardessen samen met de purser (de leidinggevende) en de piloten vormen de cabine crew. De stewards en stewardessen hebben de gehele vlucht contact met de piloten via een intercom systeem.

Via een intercom systeem kunnen de stewardessen mededelingen omroepen zoals, "Maak uw veiligheidsriem vast en zet uw stoel recht, we gaan zo landen."

Soorten stewards/stewardessen

Een luchtvaartmaatschappij heeft twee soorten stewards/stewardessen die er samen voor zorgen dat alles met de passagiers, van inchecken tot uitchecken, goed gaat. De luchtstewards en de grondstewards. Samen zorgen de stewards en stewardessen ervoor dat je reis goed en prettig verloopt.

Luchtstewards /Luchtstewardessen:

Een luchtsteward of luchtstewardess zorgt voor de passagiers in het vliegtuig. Ze staan bij de ingang van het vliegtuig om de passagiers te begroeten als ze aan boord gaan. Zij controleren de tickets, checken of de bagage goed opgeborgen is en de passagiers hun gordel goed omhebben.

Voordat het vliegtuig vertrek geven de stewards en stewardessen een instructie over hoe je de veiligheidsriem om moet doen en andere veiligheidsmaatregelen zoals de noodprocedure en hoe de zuurstofmaskers en reddingsvesten werken.

Tijdens de vlucht lopen de stewards en stewardessen rond met trolleys waar alles in zit wat een passagier mogelijk nodig heeft. Zoals snacks en drinken, maar ook dekentjes en koptelefoons en bij sommige vliegmaatschappijen zelfs souvenirs. Ook kunnen passagiers alles vragen aan de stewards en stewardessen.

Na de vlucht nemen de stewards en stewardessen afscheid en helpen ze de passagiers veilig uit het vliegtuig. Daarna zorgen ze ervoor dat het vliegtuig klaar is voor de volgende vlucht.

Stewardessen helpen je als het nodig is.

Ze zorgen voor eten en drinken tijdens de vlucht.

Aan het begin van de vlucht leggen ze de veiligheidsvoorschriften uit.

Grondstewards /Grondstewardessen:

Een grondsteward of grondstewardess zorgt ervoor dat alles op het vliegveld goed verloopt voor de passagiers.
Ze helpen je waar het nodig is en checken je koffers in. Voor je het vliegtuig instapt moet je door de gate, hier staat de stewardess om je boardingpass en paspoort te controleren.

Ook bij de zelfbediening-incheck-palen zijn stewards en stewardessen te vinden. Zij helpen je als je vragen hebt. Of als het inchecken niet goed lukt.

Bij de gate wordt je instapkaart en je paspoort gecontroleerd door de stewardess