De Explosieven Opruimingsdienst Defensie

 • AFDRUKKEN
 • VERSTUREN

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) identificeert explosieven en ruimt deze. Dit gebeurt ruim 2.500 keer per jaar. Het gaat om conventionele explosieven, vooral uit de Tweede wereldoorlog, en geïmproviseerde explosieven. Dit doet de EOD op het land en op en in het water. Zowel in Nederland als in de missiegebieden.

Taken

De EOD ruimt in Nederland per jaar gemiddeld 2.500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de dienst komt ook in actie bij verdachte pakketjes. De kustwacht schakelt de EOD in als een vissersschip een explosief in z’n netten heeft. Bij de berging van een gecrasht militair vliegtuig stelt de EOD de explosieve delen in het vliegtuig veilig.

Daarnaast ruimt de EOD bij missies in het buitenland explosieven voor de veiligheid van de eigen troepen. Vaak gaat het om geïmproviseerde explosieven, ook wel improvised explosive devices (IED’s genoemd). Met name in conflictgebieden vormen deze een groot gevaar. Dat geldt ook voor achtergebleven conventionele explosieven. Tegenstanders kunnen deze gebruiken als hoofdlading

Created with GIMP

Materieel

De explosievenruimers werken onder meer met:

 • bommenpak;
 • robots met camera’s, grijparm en wapensystemen;
 • duik- en sonarapparatuur.

Ook zetten zij explosievenspeurhonden in om snel (geïmproviseerde) explosieven te vinden.

explosieven opruimingsdienst 2

Explosievenrobot tEODor

De tEODor is een zware explosievenrobot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het apparaat wordt gebruikt voor het verkennen van dreigingen en het onschadelijk maken van explosieven. De tEODor is bedoeld voor inzet in Nederland en verlaagt het risico voor EOD-militairen.

explosieven opruimingsdienst 3

Inzet

De tEODor kan:

 • 'verdachte pakketjes' onderzoeken, observeren en identificeren;
 • gebouwen, voertuigen en afgesloten ruimtes toegankelijk maken;
 • meetapparatuur transporteren, positioneren en op afstand bedienen;
 • boobytraps en verborgen explosieven zoeken;
 • (geïmproviseerde) explosieven (IED’s) onschadelijk maken, zoals berm- en autobommen.

Sensoren en gereedschap 

 • Op de robot kunnen sensoren worden aangesloten voor het detecteren van chemische en radiologische stoffen. De tEODor kan dus ook onder dergelijke dreigingen verkenningen uitvoeren.
 • De robot kan een personenauto van zijn plaats duwen. De tEODor is voorzien van rupsbanden en dus geschikt voor veel verschillende terreinomstandigheden. Door zijn afmetingen is de robot ook inzetbaar in woonhuizen. Ook kan hij worden voorzien van elektrische en mechanische gereedschappen zoals (knijp)tangen. Verder kan de robot worden voorzien van een terugstootloos wapen dat speciaal is bedoeld om IED's onschadelijk te maken.

Bediening

 • De tEODor is zowel radiografisch als via een kabel op afstand te bedienen. De robot rijdt op rupsbanden en wordt elektrisch aangedreven, waarbij de energie uit accu’s komt.

Camera's

 • De beelden van de 6 camera’s op de tEODor zijn te zien op het bedieningspaneel. De camera’s geven ook in donkere ruimtes een goed beeld.

Manipulatorarm

 • De tEODor is voorzien van een manipulatorarm met een grijper. Hiermee kan de robot een (mogelijk) explosief toegankelijk maken, maar bijvoorbeeld ook een explosieve lading bij een IED plaatsen.
explosieven opruimingsdienst 2

Locaties kazernes

Op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg zitten de staf, de EOD-school, het kenniscentrum EOD en de Grondgebonden EOD-Compagnie. De marinekazerne in Den Helder huisvest de Maritieme EOD-Compagnie.

Embleem

Het embleem van de EOD toont een vallende okergele vliegtuigbom. Met zwaard en lauwertak tegen een rode achtergrond.

Rood symboliseert internationaal gevaar en staat voor het karakter van EOD-operaties. De bom staat symbool voor de hoofdtaak van de EOD; het onschadelijk maken van niet gesprongen explosieven. De 3 zichtbare vinnen van de bomstaart staan voor: de conventionele, chemisch-biologische en radiologische dreiging dat met explosievenruiming gepaard kan gaan.

De kleur geel staat voor oplettendheid, voorzichtigheid en vijandigheid. Het zwaard verwijst naar de strijd die de EOD levert met de, vaak onzichtbare, vijand. De lauwertak staat symbool voor vrede en veiligheid.

 

Bron: www.defensie.nl