De oorsprong van de hond

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Over de hond

Mannelijke en vrouwelijke honden hebben niet dezelfde naam. Zo wordt een mannetje een reu genoemd, terwijl een vrouwtje een teef wordt genoemd. Als de reu en de teef een kindje krijgen, wordt deze jonge hond een pup of welp genoemd. Een hond wordt gemiddeld 15 jaar oud, maar het kan erg per ras verschillen hoe oud een hond precies wordt.

Alle honden lopen op vier poten: dit is bij ieder hondenras hetzelfde. Omdat ze onder hun voetzolen zachte kussentjes hebben, kunnen honden zonder moeite rennen over steentjes, grind of bospaden. Ook zorgen de zachte kussentjes ervoor dat ze niet uitglijden.

Wat de hond zo bijzonder maakt, is dat honden beter horen dan mensen. Dit maakt honden goede oplettende beesten, omdat ze inbrekers bijvoorbeeld veel beter horen dan mensen. Daarnaast is de neus van honden ook beter dan de neus van mensen. De neus is namelijk erg belangrijk voor de hond, want ze gebruiken geuren om met elkaar te praten. Zo laten honden geuren achter op bepaalde plekken, bijvoorbeeld om te laten zien dat deze plek van hun is. Dit wordt het afbakenen van het gebied genoemd. Omdat de neus van een hond altijd nat is, kunnen ze hier beter mee ruiken. En omdat de meeste honden erg goed kunnen zien in het donker en in de schemering, zijn ook de ogen van honden over het algemeen beter dan de ogen van mensen.

Kortom: de zintuigen van honden zijn erg sterk.

Bron: spreekbeurten.info/hond

De afkomst van de hond

Hoewel de meeste honden heel braaf zijn, zijn ze van oorsprong een roofdier. Zo stamt de hond officieel af van de hondachtigen, waar ook bijvoorbeeld de wolven en vossen onder vallen. De tamme hond zoals wij deze kennen, stamt af van de wolf. Dit zie je ook wel terug als je goed kijkt, want wolven lijken erg veel op honden. Het enige verschil tussen honden en wolven, is dat honden veel tammer zijn dan wolven en wolven in het wild leven.

Vroeger waren onze honden echte wilde wolven. Zo’n 15.000 jaar geleden merkten deze wolven dat mensen soms afval achter lieten. Dat afval was een hapje, waar de wolf niet hard voor hoefde te werken. Hierdoor kwam de wolf vaak bij mensen in de buurt.

Na een tijdje, merkten de mensen dat de wolf hen goed kon helpen bij de jacht. In ruil daarvoor kregen de wolven eten, warmte en een schuilplaats. Een wilde wolf in je tent is natuurlijk niet zo’n goed idee. Maar hoe meer de wolf samenwerkte met de mens, hoe tammer hij werd. Daardoor ontstond een rustige versie van de wolf, waarmee de mens vrienden werd. Zo is onze huishond ontstaan.

Maar hoe zit een hond eigenlijk in elkaar?

Onze huishond begint natuurlijk me een kop. Deze hondenkoppen kunnen erg van elkaar verschillen, want ieder hondenras ziet er anders uit. De één heeft een grote kop, de ander een kleine kop.

Aan de kop zitten twee oren, die kunnen hangen of rechtop staan. Honden met rechtopstaande oren kunnen beter horen, omdat hun oor het geluid niet tegenhoudt. Honden horen veel beter dan mensen, ze kunnen zacht geluid van ver af horen en weten precies waar het van daan komt.

De hond heeft een groter blikveld dan wij, omdat zijn ogen wat meer naar de zijkant zitten. Hij kan de kleur rood niet goed zien, waarschijnlijk ook de kleur geel niet. Ook stilstaande dingen ziet de hond minder goed en zijn beeld is minder scherp dan dat van ons. Maar bewegende dingen en in het donker kunnen ze een stuk beter zien!

Bron foto: honden-plein.nl

De snuit zit aan de voorkant van de kop. Hoe langer de snuit, hoe beter de hond kan ruiken. Ze ruiken wel 10.000 keer beter dan wij!

Onder de snuit zit de mond, met wel 42 sterke, scherpe tanden. De hond kauwt namelijk bijna niet op zijn voedsel, maar slikt het in grote happen door. De buik verwerkt de grote stukken, met behulp van bacteriën in de maag en darmen.

Onze huishond loopt een vier poten, die elk vier tenen hebben. Soms hebben ze nog een teen aan de (hogere) achterkant van de poot, die heet de "Hubertusklauw". Deze teen wordt niet meer gebruikt, maar is een overblijfsel vanuit de "evolutie". (de groei en de ontwikkeling van de hond door de jaren heen)

De poten zitten vast aan de borst, rug en achterhand. Deze kunnen breed en gespierd zijn. kort, lang of slank, want ieder hondenras ziet er anders uit. Dit geldt ook voor de staart, die aan het einde van de rug vast zit. De staart kan kort zijn, lang, met veel of weinig beharing.

Bron: gelukkigehonden.nl/spreekbeurt-over-honden#Het_begin_van_je_spreekbeurt_over_honden_wolven