Mineralen en Edelstenen (deel 4)

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Diamant

De grootste diamant die ooit is gevonden weegt 3.106 karaat. Dat is 621,2 gram. Meer dan een halve kilogram! En dan te denken dat iedere karaat. Die is heel wat waard.

De beruchtste edelsteen is misschien wel de Hope Diamond. Deze woog 112 karaat, ongeveer 22 gram. Hij staat bekend als een ongelukssteen. Toen een actrice hem kreeg, werd ze op het toneel doodgeschoten terwijl ze hem droeg. Een andere eigenaar, een Russiche prins, is door revolutionairen doodgestoken.

Diamanten kunnen tot 3 miljard jaren oud zijn.

Als je een diamant zou vinden in de natuur dan zou je het niet herkennen. Ruw is die namelijk helemaal niet mooi en ziet er uit als een dof stukje kristal. Hij krijgt pas de zuivere glans als die op een speciale manier geslepen wordt (facet).

De diamant kan in vuur vergaan, omdat die uit koolstof bestaat. Dit is hetzelfde stof dat houtblokjes uit bestaat.

Bron: https://www.allstones.nl/c-3641411/de-diamant/

Duurste Edelstenen?

Veel mensen denken dat de diamant de duurst edelsteen is. Maar dat is niet zo. Dit zijn de top 5 edelstenen met de meeste waarde:

1.  Duurste edelsteen.

De rode Burmese Sunrise Ruby (robijn) is in 2015 voor 30,3 miljoen Amerikaanse dollar   verkocht. Dat is de hoogste prijs per karaat ooit (€ 1,1 miljoen per karaat).

  1. Rode diamant.

Er zijn maar 30 gevonden in de wereld. Waarde €1.000.000 per karaat. Grootste gevonden is 5 karaat. En is dus €5.000.000 waard!

  1. Taafeite. (Diamantachtig):

Waarde €32.000 per karaat. Herkomst Sri Lanka en Tanzania.

  1. Grandidieriet, (Licht blauw. Madagascar):

Waarde € 31.000 per karaat.

  1. Serendibiet. (Zwart. Sri Lanka en Myanmar):

Waarde $ 16.000 per karaat.

(Een karaat geeft aan hoe zwaar een edelsteen is. 5 karaat is ongeveer 1 gram)

Bron: https://www.allstones.nl/c-3641413/duurste-edelstenen/

De Taj Mahal, versierd met edelstenen.

De Taj Mahal wordt door velen beschouwd als het mooiste gebouw ter wereld. De parel in India’s kroon.

Als je door de toegangspoort op afstand naar de Taj Mahal kijkt lijkt het of er een twee dimensionaal schilderij in de blauwe lucht hangt. Het dringt direct tot je door dat prachtig gebouw echt een wereldwonder is.

Het is in de 17e eeuw gebouwd onder de regie van de keizer van het Mogolrijk,  Shah Jahan. Hij was een grote liefhebber van edelstenen. Er werd zelfs gezegd dat er niemand in het rijk was die in deze periode meer kennis had van edelstenen.

Het ontstaan van het mausoleum heeft een trieste voorgeschiedenis. Zijn vrouw Mumtaz Mahal was zijn grote liefde en zij volgde hem zelfs op reis naar oorlogsgebieden. Maar zij overleed tijdens de bevalling van hun veertiende kind. Ze vroeg voordat ze overleed of hij een onvergetelijke tombe voor haar zou bouwen als nagedachtenis aan haar. Hij beloofde haar dit voor haar te doen. Zijn verdriet was bijna ondragelijk maar hij zette alles op alles om het mooiste mausoleum te bouwen wat denkbaar was. Pas 18 jaar later was de bouw compleet. De schoonheid en magie van de Taj Mahal is tot de dag van vandaag nauwelijks in woorden te beschrijven

Het van puur wit marmer bekleed perfect symmetrische mausoleum is een weerspiegeling van de zon en de maan. In de ochtend glinstert het bijna verblindend en bij zonsondergang kleurt het roze. In de nacht weerkaatst het gebouw het witte maanlicht. Het marmer kwam uit het nabijgelegen Makrana. Het was toen en is nog steeds het hardste marmer dat in de wereld gevonden wordt. Er hebben miljoenen mensen over de vloer van de Taj Mahal gelopen maar die is in bijna 400 jaar nog geen millimeter gesleten.

Wat fascinerend is, is de grote hoeveelheid van half edelstenen dat gebruikt is om dit monument te verfraaien.

Er zijn meer dan dertig soorten edelsteen gebruikt voor het verfraaien van de Taj Mahal. De edelstenen handel was in die tijd al in volle gang en het Mogol rijk was het epicentrum van de wereldhandel in edelstenen en halfedelstenen. De stenen kwamen niet alleen maar uit India maar ook bijvoorbeeld uit Afghanistan (Lapis Lazuli), Jade uit China, Amber uit Burma en Chalcedoon uit Sri Lanka.

De kalligrafieën die aan de binnen- en buitenkant zijn ingelegd zijn van Onyx en Jaspis. De tekens zijn zo ingelegd naarmate ze hoger kwamen, groter werden gemaakt. Het bijzondere hiervan is dat de tekens vanaf de grond tot aan het plafond even groot lijken.

Heel bijzonder hierbij is dat dan vanaf de grond lijken alle tekens even groot. Het leest als een bladzijde in een boek.

De stenen werden niet in die periode gebruikt als machtsvertoon en voor de sier, maar ook op hun betekenis.

Jade eigende ze speciale eigenschappen toe. Ze geloofden dat door Jade ze langer zouden leven  of zelfs een eeuwig leven zouden krijgen. Ook werd Jade de steen van de overwinning genoemd. Ze duiden hier op successen die op het slagveld behaald zouden worden.

Naast de liefde voor stenen hadden de Mogols ook een liefde voor bloemen. Zo zijn er veel patronen met bloemen en bladeren verwerkt in het gebouw. Hiervoor gebruikten ze onder andere Carneool, Agaat, Amethist en groene Jade.

Zo kunnen de edelstenen ons verhalen vertellen lang nadat de culturen tot het verleden behoren.

Bron: https://www.allstones.nl/c-4132891/de-taj-mahal-versierd-met-edelstenen/