Balsporten

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Balsporten

Basketbal

Basketbal is een balsport wat wordt gespeeld met de handen. Je moet met de bal ‘dribbelen’ en hem dan in de ‘basket’ het doel (een ijzeren ring) gooien. Lichaamscontact is niet toegestaan.
Het wordt gespeeld door twee teams. Allebei de teams hebben 5 spelers en een aantal wisselspelers.

Voetbal

Voetbal is een hele populaire balsport. Er zijn twee ploegen, elftallen, van ieder 11 spelers. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, behalve de armen en handen. Er wordt het meeste met de voet gespeeld. Met schoppen tegen de bal moet er gescoord worden in het doel van de tegenstander.

Honkbal/ Softbal

Honkbal wordt gespeeld door 2 twee teams met allebei 9 spelers. De teams wisselen af als slag-en veldpartij. Er worden punten gescoord als de slagman alle 4 de honken is langs geweest. Je mag blijven lopen zolang je niet ‘uit’ bent of een punt gescoord hebt op het thuishonk. Voor het team die op dat moment in het veld staat is het dus belangrijker om de bal zo snel mogelijk naar het thuishonk te gooien.
Softbal is van honkbal afgeleid en verschilt maar op een paar kleine punten van honkbal.

Handbal

Handbal wordt gespeeld door twee teams met beide 6 spelers en een keeper. Er moet in het doel van de tegenstander gescoord worden door de handen. Lichaamscontact is toegestaan.

Hockey

Hockey wordt gespeeld door twee teams van elk 11 spelers. Er moet gescoord worden in het doel van de tegenstander door met de ‘stick’ de bal te verplaatsen. Het lichaam mag geen contact maken met de bal. En er mag alleen gespeeld worden met de platte zijde van de stick.
Er zijn verschillende manieren waarop de bal verplaatst kan worden, namelijk:
slag (stroke)
een duwslag (push)
een wipslag (scoop-stroke)

Volleybal

Het speelveld is verdeeld in twee gelijke helften net zoals bij tennis. Er hangt een net in het midden waarover de bal geslagen of getikt moet worden om aan de andere kant op de grond te belanden.
Een speler mag de bal niet twee keer na elkaar raken. De bal mag wel het net raken.

Beachvolleybal

Dit is een variant van volleybal alleen wordt beachvolleybal gespeeld op zand. Nog een groot verschil is dat je bij beachvolleybal met maar twee spelers in een team zit.