Geschiedenis

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Geschiedenis

Ontstaan
De olympische spelen zijn ontstaan door de oude Grieken. Ze hadden vele goden. De belangrijkste god was Zeus en ieder jaar werd er een festival ter ere van hem gehouden in Olympia. Dit festival werd later de olympische spelen.

Op de oude olympische spelen werden spannende wedstrijden gespeeld. Het feest begon met een ceremonie waarbij alle atleten een eed moesten afleggen dat ze eervol zouden strijden en de regels respecteren.

In die tijd waren de spelen maar 5 dagen en die zagen er zo uit:
Dag 1: openingsceremonie en jongensevenement
Dag 2: karrenrace en pentatlon
Dag 3: ceremonie voor Zeus en hardloopwedstrijden
dag 4: boksen, worstelen en pankration*
Dag 5: prijsuitreiking, feesten en vieringen

*Een pankration is een gewelddadige vechtsport met haast geen spelregels.

De oude spelen hadden maar 18 sportevenementen, de moderne Olympische spelen wel 400!

Atleten trainden met hun trainers in Olympia. De trainers hadden lange dunnen stok bij zich. Als de atleet iets fout deed kreeg hij soms een tik!

Volwassen vrouwen mochten niet in Olympia komen, alleen meisjes mochten naar de spelen kijken. Een getrouwde vrouw mocht zich niet in een publiek mengen. Als ze dat wel deed werd ze van een rots geduwd!
Er waren een paar hardloopwedstrijden voor meisjes om Hera te eren. Zij was de godin voor meisjes en vrouwen.

Het stadion
In een stadion pasten wel 45.000 mensen! Sommige zitplaatsen waren van aarde gemaakt en sommige van steen. De stenen stoelen waren alleen voor de belangrijke mensen.

Krachtmeting
Mannen moesten hardloopwedstrijden doen met een harnas aan! Ze droegen een helm, beenbeschermers en ook een zwaar wapenschild. Een wapenschild werd gebruikt om een soldaat tijdens een gevecht te beschermen. In totaal droegen ze wel 25 kilo met zich mee! De atleten renden vier rondes in het stadion. Heel vaak stortten ze voor het einde van de race in.

Boksen en worstelen
Hierbij raakten de atleten vaak ernstig gewond. Bij het boksen mochten ze van alles doen. Ze smeerden zich ook in met dierlijk vet zodat ze glibberig waren. Dan was het moeilijker om vastgepakt te worden.
Bij de pankration was de wedstrijd pas afgelopen als een van de vechters ineenstortte of overleed.

Geschiedenis

Prijzen en beloningen
Er waren in die tijd nog geen geldprijzen of mooie medailles. De winnaar kreeg dan een simpele kroon. Deze kroon werd gemaakt van olijvenblaadjes. Winnende atleten werden als helden ontvangen in hun woonplaats en beeldhouwers maakten dan standbeelden van ze.

De moderne spelen
De laatste oude spelen werden gehouden in het jaar 393. Dat is ongeveer 1600 jaar geleden. Er is wel een periode geweest van 1500 jaar dat er geen olympische spelen werden gehouden.
In 1896 werden in Athene de eerste moderne Olympische spelen gehouden.