De Ridderzaal

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Ridderzaal

De Ridderzaal is de grote middeleeuwse zaal op het Binnenhof waar de troonrede door de koning(in) wordt voorgelezen.

Graaf Willem II van Holland is in 1248 begonnen met de bouw van de Ridderzaal. Zijn zoon Graaf Floris V van Holland heeft er voor gezorgd dat de zaal in 1280 helemaal afgebouwd was. De Graven van  Holland gebruikten de zaal toen eigenlijk alleen maar als feestzaal.

In 1651, het begin van het eerste stadhouderloze tijdperk kwamen alle afgevaardigden van de Staten van de zeven provincies hier bij elkaar. Daarna werd deze zaal ook nog voor allerlei andere dingen gebruikt. In het midden van de 19e eeuw was het gebouw helemaal kapot waarna er, door Landsbouwmeester Rose, op twee rijen gietijzeren zuilen een gietijzeren kap werd geplaatst.

In 1904 werd de zaal volledig gerestaureerd en kwamen er Turkse kleden op de vloer en op de wanden en na een staatsbezoek van Keizer Haile Selassie in 1954 zijn deze kleden vervangen door Provinciale vlaggen en werd de muur wit geschilderd.

 

Sinds 1904 wordt hier jaarlijks de Verenigde Vergadering gehouden. Waar de koning(in) de troonrede uitspreekt.  De zaal wordt, naast het houden van de Verenigde Vergadering, ook gebruikt als zaal voor grote ontvangsten, diners en voor het houden van congressen en conferenties. Zo vond hier de Ronde Tafelconferentie plaatst die leidde tot de erkenning van Indonesië in 1949.

De regering bood een diner aan Koningin Beatrix voor haar 25 jarig jubileum en aan Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op de avond voor hun huwelijk. De zaal wordt ook gebruikt om de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen te huldigen

In 2006 werd een laatste renovatie afgesloten en is de Ridderzaal zoals wij hem nu kennen. Er hangen nu wapenkleden van de 12 provincies, de overzeese rijksdelen (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en van Europa. Op de schouw hebben ze de tekst van artikel 1 van de grondwet aangebracht.