De Zomer

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De zomer

De zomer is het warmste seizoen van het hele jaar. De aarde draait een rondje om de zon. De zon schijnt in de zomer het meest op het noordelijk halfrond van de aarde en in de winter op het zuidelijk halfrond. De stralen doen er korter over om de aarde te bereiken en omdat het een veel kleiner oppervlak moet verwarmen is het veel warmer. De zomer begint rond 21 juni en eindigt zo rond september.

Wat gebeurt er allemaal in de zomer?

Het weer is aangenaam en warm. Als het warme weer een lange tijd aanhoudt, dan kunnen we spreken van een hittegolf. In landen als Griekenland, Spanje en Italië kan het langere periodes droog en warm zijn. De natuur is volop in bloei. In Europa, Noord- Amerika en Noord- Azië is het zomer in juni, juli, augustus en september.

Een hittegolf

In de zomer is er veel kans op een hittegolf. Als de maximumtemperatuur 5 dagen, 25 graden of hoger is en minstens drie van de vijf dagen een temperatuur van 30 graden wordt gemeten, dan spreken we van een hittegolf.

Nadelen  van de zomer   

Als het langere tijd erg warm is en het vaak niet regent, kan de oogst mislukken. De zon is wel lekker, maar de UV- straling van de zon kan gevaarlijk zijn, want je kan huidkanker krijgen. Er is ook een vergrote kans op bosbranden. Voor dieren is het ook nadelig als het lang droog is. Bij een lange periode van warmte, kan er ook een lange periode van droogte voorkomen en dus een watertekort ontstaan.

bron: www.wikikids.nl/zomer