De herfst

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De herfst

De herfst begint op 21 september en duurt tot en met 20 december.

Wat gebeurt er als het herfst is?

Het wordt buiten sneller donker. Het wordt kouder omdat de zon minder kracht heeft. De wintertijd gaat beginnen en bomen en planten maken zich klaar voor de winter. Sommige dieren maken zich klaar voor hun winterslaap. Trekvogels gaan weer naar het zuiden omdat het daar warmer is. (zie derde kopje)

Als de aarde ten opzichte van de zon anders staat, hebben de stralen veel minder kracht. De dagen worden hierdoor korter. De bladeren van de bomen krijgen minder energie van de zon. Ze maken hierdoor minder voedsel aan, maar ze blijven wel water verdampen. Als de bladeren aan de boom zouden blijven zitten, dan zou de boom doodgaan. De boom haalt uit het bladgroen en andere stoffen uit de bladeren.

De struiken en bomen maken wel alvast knoppen aan.

Dieren in de herfst  

Veel vogels gaan naar het zuiden. In Nederland is er te weinig te eten of het voedsel ligt niet voor handen door de ijs en de sneeuw. Vogels als de zwaluw, de ooievaar, de nachtegaal en de koekoek trekken allemaal naar het zuiden. Sommige vissen, vlinders en sommige insecten trekken weg om op zoek te gaan naar warmte. Sommige dieren verstoppen zich in de grond of de modder. Andere dieren krijgen een wintervacht of leggen een voedselvoorraad aan of kruipen in een winterschuilplaats.  Dieren die echt een winterslaap houden zijn de egel, de adder en de vleermuis.

Het klimaat en weer van de herfst

In de herfst gaat de temperatuur op het land naar beneden . Dit komt door de stand van de aarde. In de zomer worden de zeeën en oceanen echter opgewarmd(verleden tijd?). Door de kou gaat het verdampte water uit de zee samenklonteren. Zo ontstaat er regen. Er komt ook veel wind. Dit komt door de verschillen in de drukgebieden.

www.wikikids.nl/herfst