Wat is gezond eten?

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

Wat is gezond eten?

We eten iedere dag. En dat is maar goed ook. Want zonder eten groei je niet goed, kun je niet nadenken en niet lekker buitenspelen. Daarom moet je iedere dag goed eten en drinken.

Eten zorgt voor energie

Eten is belangrijk voor je lichaam. Het zorgt voor energie. Een auto heeft benzine nodig. Een computer heeft elektriciteit nodig. En jouw lichaam heeft eten nodig. Eten is de brandstof van je lijf. Dankzij eten kun je spelen, leren en denken. Probeer jij maar eens flink te gymmen of te rekenen op een lege maag. Dat valt niet mee.

Een goed begin van de dag

Wist je dat ook slapen energie kost? Als je ’s morgens wakker wordt heb je meestal trek. Begin daarom elke dag met een ontbijt. Zo zorg je ervoor dat je genoeg energie hebt om de hele ochtend goed je best te doen op school.

Van alles wat

Door gezond te eten word je minder snel ziek en wordt je lichaam sterker. Maar wat is gezond eten? Van alles wat. Want al het eten doet weer iets anders belangrijks voor je lichaam. Als je iedere dag ontbijt en 's middags en 's avonds verschillende dingen eet en niet veel teveel eet, dan komt het vanzelf goed.

Elk eten heeft zijn eigen talent

In veel soorten eten zitten gezonde stoffen. Je hebt van alle stoffen wel iets nodig om gezond te blijven. Zo heb je vitaminen en mineralen. Deze stoffen houden je gezond. Ze zitten onder andere in groente en fruit. Maar ook in brood en melk.
Er bestaan ook eiwitten. Deze helpen je groeien. Je vindt ze in ei, maar ook in melk, bonen, vis en vlees.
Dan zijn er ook nog koolhydraten. Deze geven je energie om te spelen en leren. Ze zitten bijvoorbeeld in spaghetti, aardappelen en brood.

Veel drinken

Aan eten alleen heb je niet genoeg. Je moet natuurlijk ook drinken. Een groot deel van je lichaam bestaat uit water. Dat water helpt het eten te vervoeren door je lichaam en om te zetten in energie. Ook brengt water alle afvalstoffen weer via je plas naar buiten. Gezonde drankjes zijn water, vers fruitsap, melk en thee.

Wil je meer weten over gezond eten en leven? Ga dan op bezoek bij de website van het Voedingcentrum:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-is-gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf-.aspx