Hollandse meesters

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN
De Hollandse meesters uit de gouden eeuw

 

Hollandse meesters is een term die je de laatste jaren vaak hoort met betrekking tot de talloze producten met opdrukken van bekende schilderijen. Maar wie waren die Hollandse meesters nou eigenlijk en waar komt de term Hollandse meester vandaan?


Meester

Als we willen weten waarom kunstschilders meester werden genoemd moet we terug naar 15e eeuw, de eeuw waarin de eerste schildersgildes opgericht werden in de republiek de zeven Nederlanden. In 1496 opende de eerste schildersgilde zijn deuren in Haarlem. Ieder vakgebied had zijn eigen gilde waar men lid van kon worden. Om lid te worden moest men een opleiding gevolgd hebben of in de leer geweest zijn bij een meester. Er moest dan een proefstuk gemaakt worden of een meesterproef gedaan worden. Wanneer men hiervoor slaagde kon hij lid worden van de gilde en zichzelf meester noemen.

De schildersgilde was het St. Lucas gilde, vernoemd naar de beschermheilige Lucas.  Om te mogen werken als schilder, om opdrachten aan te nemen, moest men lid zijn van het St. Lucas gilde. Zonder lidmaatschap was het verboden om het schildersvak uit te voeren.


De gouden eeuw

De 17e eeuw werd in de republiek der Nederlanden ook wel de gouden eeuw genoemd. In deze periode waren er ongeveer 1500 kunstschilders actief. Zij hadden allemaal de titel Meester.
Omdat er zoveel kunstschilders waren kregen er een aantal schilders een bijzondere status toegekend : Hollandse Meester.

De grote drie werden ze ook wel genoemd;

  • Frans Hals
  • Rembrandt van Rijn
  • Johannes Vermeer

Deze drie hadden een grote reputatie en veel invloed op de schilderkunst in de gouden eeuw. Zij waren grootmeesters in hun vak. Ook in latere eeuwen was hun invloed groot.

De gouden eeuw was een eeuw van welvaart in de republiek der zeven Nederlanden. Er kwam een grote vraag naar schilderijen en omdat er zoveel kunstschilders waren moesten ze zich meer gaan onderscheiden om de aandacht te trekken en opdrachten binnen te halen of schilderijen te verkopen.


De grote drie

De grote drie waren daar erg goed in, zij hadden ieder een unieke stijl. Daarom kregen zij de titel Hollandse meester.

Rembrandt van Rijn Leiden 15-07-1606-Amsterdam 04-10-1669
Hij was erg goed in het werken met donker en licht tinten, hiermee lukte het hem om emoties te laten zien in de gezichten en zijn schilderijen. Rembrandt was de schilder die de nachtwacht gemaakt heeft. Er zijn 480 schilderijen bekend van hem.

Hiernaast zie je een afbeelding van de nachtwacht.

Johannes Vermeer Delft 31-10-1632-Delft december 1675
Stond bekend om zijn uitzonderlijke techniek, hij was een meester in het werken met schaduw. Hij schilderde vaak huiselijke taferelen met een bijzondere lichtinval. Hierdoor zijn de schilderijen van Vermeer tijdloos. Hij schilderde veel vanuit zijn eigen woning en zijn bekendste werken zijn Het meisje met de parel en Het melkmeisje. Van deze schilder zijn er 37 schilderijen bekend.

Hiernaast zie een afbeelding van het melkmeisje.

Frans Hals Antwerpen 1582-Haarlem 26-08-1666
Door zijn uitbundige en zwierige schilderstijl kon hij de personen tot leven brengen op het doek. Dit tot tegenstelling van zijn tijdsgenoten, die zo nauwkeurig personen schilderden dat ze doods leken. Malle Babbe en de vrolijke drinker zijn 2 bekende schilderijen van Hals.

Hiernaast zie je een afbeelding van de vrolijke drinker.


Grote bekendheid

De schilderijen van deze drie zijn de hele wereld over gegaan. Ze waren zo gewild omdat de schilders uit de republiek de vrijheid hadden om te schilderen wat zij zelf wilden. De meeste Europese landen waren monarchieën en werkten de kunstschilders in opdracht van de kerk of het koningshuis. Zij werden in hun vrijheid beperkt en schilderden vaak portretten. Dit was waarschijnlijk de reden dat de Hollandse meesters zo populair waren.


 

*In dit stuk wordt regelmatig de term ‘republiek der zeven Nederlanden’ gebruikt, wil je hier meer over weten? Of wil je meer lezen over de verschillende gildes in de republiek? Kijk voor de artikelen over deze onderwerpen op de website.