RIGHT TO PLAY

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

RIGHT TO PLAY

Kun jij je voorstellen dat je niet kunt spelen?Voor veel kinderen in de wereld is dat echt zo.

Door te spelen kun je leren. Je leert hoe je moet samenwerken, je fantasie gebruiken, problemen oplossen en omgaan met je gevoelens. Maar door verschrikkelijke dingen zoals oorlog, armoede en ziektes zijn er miljoenen kinderen in de wereld die niet kunnen spelen. En sommige kinderen zijn veel te druk om te kunnen spelen. Bijvoorbeeld met het halen van drinkwater of met het verdienen van geld zodat het hele gezin kan eten. En de kinderen die wel geluk hebben en naar school kunnen? Die zitten een klas met 130 leerlingen en maar 1 leraar.

Maar nu is er een geweldige organisatie: Right To Play. Right To Play zorgt ervoor dat kinderen in arme landen de kans krijgen om te spelen. En om te leren terwijl ze aan het spelen zijn.

Niets brengt kinderen makkelijker bij elkaar dan sport en spel. Met spelletjes van Right To Play leren kinderen veel over gezondheid, vrede en omgaan met elkaar. Bovendien zorgen we ervoor dat altijd iedereen mag meedoen. Right To Play vindt het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat meisjes meedoen met alle spelletjes en activiteiten. Ook in landen waar meisjes eigenlijk niet mogen spelen. En natuurlijk mogen kinderen met een handicap ook altijd meedoen.

Elke week werken meer dan 13.000 coaches van Right To Play met meer dan 1.000.000 kinderen. Dat doen ze over de hele wereld: in Afrika, Azië, het Midden Oosten en Zuid-Amerika. Ze gebruiken sport en spel om kinderen iets te leren. In elk land werkt Right To Play samen met mensen uit een dorp of een stad. Zij trainen leraren, coaches en vrijwilligers om de spelletjes van Right To Play te leiden. Deze spelletjes leren kinderen iets over concentratie, respect en samenwerking. Ook is er veel aandacht voor verschillende ziektes, bijvoorbeeld malaria.

Malaria is een dodelijk virus dat sommige muggen bij zich dragen. Wist je dat er in Afrika elke 45 seconde een kind sterft aan malaria? En dat is niet nodig, want malaria kun je voorkomen. En als je het hebt, kun je ook weer beter worden. Om kinderen te helpen heeft Right To Play een spelletje bedacht dat muggentikkertje heet. Het leert kinderen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze geen malaria krijgen. Muggentikkertje is een spel met drie rollen: de mug, de dokter en gewone spelers. De tikker is de mug die het malariavirus heeft. Wanneer de mug een normale speler tikt, heeft zij het malaria virus en moet dan doen alsof hij malaria heeft. Deze speler kan alleen beter worden (en weer meedoen) als een dokter-speler een rode bal door zijn benen rolt. De rode bal is het vaccin tegen malaria. Muggentikkertje is leerzaam en heel erg leuk om te spelen. Het leert kinderen hoe ze kunnen ontdekken dat ze malaria hebben. Zo weten ze wanneer ze naar een dokter moeten en medicijnen moeten slikken om beter te worden.

Na muggentikkertje praat een coach van Right To Play met de kinderen. Zo proberen we ervoor te zorgen dat de kinderen goed nadenken hoe ze muggentikkertje kunnen gebruiken in hun eigen leven. Right To Play noemt dit: Nadenken, Verbinden, Gebruiken.

Denk jij dat jij dat jij kunt helpen om elk kind in de wereld het recht te geven om te spelen? Zeker weten! Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door spelletjes te doen uit het Right to Play boek als je op school bent. Of door je eigen Right To Play dans te doen, met je vriendjes te delen wat je geleerd hebt of Right to Play online op te zoeken. Maar het belangrijkste: blijf zelf spelen! Elke dag. Want wij vinden: als kinderen spelen, wint de wereld.