De Zeester

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Zeester

Hoe ziet het dier er uit?

Een zeester is zoals zijn naam luidt een zeewezen met vijf armen, waardoor het dier op een ster lijkt. De huid is ruw en sommige soorten hebben stekels.

De onderkant van zeesterren zijn bedekt met heel veel kleine voetjes waarmee ze zichzelf langzaam kunnen voortbewegen. Die kleine voetjes worden buisvoeten genoemd. De buisvoetjes kunnen zeesterren ook gebruiken om zichzelf vast te ankeren aan een schuine of zelfs verticale oppervlakte als zuignappen.

Zeesterren gebruiken hun armen niet om zichzelf voort te bewegen, maar ze kunnen wel hun voetjes gebruiken om zichzelf constant los en vast te kleven om langzaam naar beneden te zakken, of naar boven te klimmen.

De meeste zeesterren hebben kleine simpele ogen aan de uiteindes van iedere arm. Ze kunnen er niet goed mee zien, maar ze kunnen licht en donker waarnemen waardoor ze prooien en roofdieren kunnen zien.

Ook heeft een zeester geen ruggengraat en vallen ze onder de ongewervelde dieren.

Een zeester maakt zelf geen geluiden. Maar je kan soms horen wanneer hun zuignappen loskomen, of wanneer ze bijvoorbeeld een mossel openbreken.

Hoe en waar leeft het dier?

De zeester komt voor in zoutwater zeeën in zowel poolzeeën als in tropisch water. Veel soorten zeesterren komen voor in ondiepe gebieden, maar er zijn ook zeesterren die 8 kilometer diep leven.

 In elke oceaan zijn zeesterren te vinden zolang het zoutwater bevat. De bekendste soort is de gewone zeester, die komt ook voor in de Noordzee, Waddenzee, en zelfs in de deltawateren in Zeeland.

Een zeester eet vooral veel schelpdieren. Hun kleine pootjes kunnen ze gebruiken als zuignappen die zo sterk zijn dat ze zelfs mosselen en oesters kunnen opentrekken. Als een schelp geopend is pompt de zeester zijn maag naar buiten om de schelp heen om zo het schelpdiertje naar binnen te zuigen. Daarna trekt de zeester zijn maag weer terug naar binnen en laat hij de lege schelp achter.

Ook eten zeesterren koraal, sponzen en zanddollars.

Zeesterren jagen niet specifiek naar eten maar komt het gewoon tegen. Als ze een schelpdier tegenkomen legt hij zijn arm op de schelp en trekt hij het open met zijn voetjes als zuignappen. Daarna zuigt de zeester de schelpdier op met zijn maag. Ze eten de hele dag door wanneer ze de kans hebben.

Hoe beschermd het dier zich?

Zeemeeuwen, grote krabben, de wulk, en sommige grote vissen lusten wel een zeester. Ook komt kannibalisme voor onder jonge zeesterren.

Een zeester kan zelf niet veel doen om zichzelf te verdedigen. Zeesterren zijn van hun bovenzijde meer beschermt dan van onderen. Daarom draaien ze zich altijd om als ze op hun rug geland zijn.

Zeesterren zijn geen gevaarlijke dieren en je kan ze altijd oppakken als je er een op het strand ziet liggen. Je kan ze niet mee naar huis nemen natuurlijk, dan zal het dier sterven. Probeer de zeester terug de zee in te brengen.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals bepaalde soorten met stekels, zoals de doornenkroon die na aanraking verschillende symptomen kunnen veroorzaken, zoals braken, een stekende pijn, en blaren. Ze kunnen zelfs tijdelijke blindheid veroorzaken.

Enkele bijzondere eigenschappen

Buiten eten doet een zeester niet veel anders dan alleen stilliggen en komen alleen in beweging wanneer ze een nieuwe prooi zien.

De meeste zeesterren worden ongeveer 5 jaar oud. Ook zijn er enkele soorten die 20 jaar kunnen worden.

Zeesterren kunnen hun armen terug laten groeien wanneer ze die verliezen door roofdieren. Zolang ze één arm overhouden en er geen schade is aan hun midden lichaam kunnen ze alle schade regenereren. Ook kunnen zeesterren zenuwen en organen opnieuw laten aangroeien. 

In hele zeldzame gevallen groeit er soms zelfs een nieuwe zeester uit een verloren arm.

Zeesterren zijn geen bedreigde diersoorten. Er zijn soms gevallen waar de zeesterpopulatie gigantisch aangroeit of drastisch daalt, maar nooit zover dat het een bedreiging vormt voor ze.

Wel was er een soort die bijna uitstierf door een virus waardoor ze “wegsmolten”, maar na vijf jaar konden de zeesterren zich aanpassen en immuun worden van de virus.

Als je een zeester aangespoeld ziet liggen op het strand, kan je die gewoon oppakken en terug in zee leggen. Hou er rekening mee dat zeester goed in zee komt en dat hij niet terug aanspoelt op het strand.