De zeeleeuw

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Zeeleeuw

Hoe ziet het dier er uit?

Zeeleeuwen hebben een huid bedekt met een dunne laag haar. Onder het haar hebben ze een dikke laag vet om zichzelf te beschermen tegen het koude water. Dit vet wordt ook wel blubber genoemd. Zeeleeuwen zijn donkerbruin of goudbruin van kleur.

 De dieren hebben hele korte poten met lange nagels. De voorpoten hebben de vorm van vinnen.

Ze gebruiken hun vin vormige voorpoten om snelheid te maken in het water.
Op land komt een zeeleeuw langzaam vooruit. Ze slepen hun hele lichaam vooruit met behulp va hun voorflippers. In het water zwemmen ze een stuk sneller. Met hun flippers duwen ze zichzelf vooruit in het water op dezelfde manier als een vogel zou vliegen. Met hun staart kunnen ze sturen. Onder water kunnen ze snelheden halen van 29 kilometer per uur.

Een zeeleeuw heeft een gestroomlijnd lichaam waarmee ze soepel en snel door het water kunnen zwemmen.

Vergeleken met zeehonden en walrussen hebben zeeleeuwen wel zichtbare oren. Ze hebben uitwendige oorschelpen die als hobbeltjes op hun kop zichtbaar zijn.

Hoe en waar leeft het dier?

Een zeeleeuw kan wel  12 uur achter elkaar slapen. Dit doen ze meestal met hun kop tegen het lichaam van een andere zeeleeuw om warmte te creëren. Ook kunnen ze slapen op andere manieren zoals staand op twee poten met hun kop in de lucht, of in zee dicht bij de kust.

Zeeleeuwen leven zowel op land als in het water. Ze leven voornamelijk aan zee. Daarom kom je ze vaak tegen op stranden, havens of op een pier.

Zeeleeuwen leven aan de kusten van gematigde en sub polaire gebieden van de Grote Oceaan. Ook leven ze aan de Atlantische kusten van Argentinië en Zuid-Brazilië. Ook zijn ze te vinden aan de zuidkust van Australië en Nieuw-Zeeland.

Een zeeleeuw is een carnivoor en eten voornamelijk vis, inktvis, krabben en mosselen. Zeeleeuwen gooien hun prooi vaak door de lucht zodat de vis makkelijker met de kop vooruit ingeslikt wordt. Bijna alle vissen worden geheel doorgeslikt.

Ook eten zeeleeuwen stenen, maar wetenschappers weten niet of ze dat per ongeluk doen of dat het een functie heeft. Er wordt gespeculeerd dat ze dit doen voor extra ballast bij het duiken of om een hongergevoel tegen te gaan wanneer ze op land liggen.

Een mannetje eet wel 12 kilo vis per dag. Een vrouwtje maar de helft daarvan, 6 kilo. In de winter eten ze meer om een betere vetlaag aan te maken.

Met hun snorharen kunnen zeeleeuwen waterstromingen opnemen waardoor ze kunnen voelen waar een prooi zwemt. Ze jagen voornamelijk met hun snorharen omdat de oceaan vaak heel donker kan zijn.

Hoe beschermt het dier zich?

De natuurlijke vijanden van een zeeleeuw zijn orka’s en grotere haaisoorten zoals de witte haai, blauwe haai en hamerhaai.

Als een zeeleeuw zich bedreigt voelt zwemt het weg.

 In het voorjaar komen mannelijke zeeleeuwen aan land waar ze zich verdelen langs de vloedlijn voor de afwachting van de vrouwtjes. Rond deze tijd zijn zeeleeuwen erg agressief.

 Zeeleeuwen zijn niet direct dodelijk. Maar ze kunnen mensen wel verwonden of verminken. Ook in gevangenschap kunnen ze nog gevaarlijk zijn voor mensen.

Enkele bijzondere eigenschappen

Zeeleeuwen zijn zoogdieren. Ze zijn warmbloedig en hebben een tempratuur van ongeveer 37 graden, Ook hebben ze longen en een skelet.

Een zeeleeuw plant zich voort op land. Dat doet hij in één seizoen in zijn territorium met gemiddeld 16 vrouwtjes.

Zeeleeuwen worden gewoon mannetjes en vrouwtjes genoemd. Een baby zeeleeuw noem je een pup.

Tijdens het broedseizoen verdedigen mannetjes hun territorium tegen roofdieren. De vrouwtjes rond deze periode vechten tegen andere vrouwtjes om hun jongen te beschermen.

Zeeleeuwen maken verschillende geluiden in verschillende situaties. Ze grommen, blaffen, brullen en fluiten. Ze brullen om aan te tonen waar hun territorium reikt. Het bekendste geluid van zeeleeuwen is hun geblaf, dat als een soort ‘oink’ geluid klinkt.

 Zeeleeuwen hebben lange flippers met nagels als achterpoten waarmee ze zichzelf kunnen krabben en verzorgen.

In het wild kunnen zeeleeuwen 20 tot 25 jaar worden. Zeeleeuwen onder invloed van mensen kunnen 30 jaar worden.

Een zeeleeuw kan 180 meter diep zwemmen met een snelheid van 40 kilometer per uur. Ook kunnen ze 15 tot 20 minuten onderwater zwemmen.

De Australische zeeleeuw, de Nieuw-Zeelandse zeeleeuw en de Galapagos zeeleeuw zijn allemaal geclassificeerd als bedreigd, en de Zuid-Amerikaanse en Californische zeeleeuwen zijn het minst bedreigd. De Steller zeeleeuw is beschreven als bijna bedreigd.