De Inktvis

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Inktvis

Hoe ziet het dier er uit?

Inktvissen hebben een stevige, taaie, slijmerige huid dat niet te vergelijken is met het huid van andere dieren.

Een inktvis heeft 10 tentakels. Twee langen en acht korte. De twee langen tentakels worden gebruikt om mee te jagen.

 Ook al heeft de bekendste soort inktvissen geen schild, toch zijn er soorten die een schelp hebben. De nautilus bijvoorbeeld heeft een hele schelp achter zich waar hij zich in kan schuilen. Ook de ammoniet uit de prehistorie viel onder de inktvissoorten en had net als de nautilus een schild.

Een inktvis heeft zuignappen aan zijn tentakels zitten. Daarmee kan hij makkelijk prooien mee grijpen zonder zichzelf compleet om zijn prooi te wikkelen zoals de octopus dat doet. Ook kan een inktvis zoals zijn naam luidt inkt spuiten, zodat hij een soort rookgordijn kan maken om aan zijn vijanden te kunnen ontsnappen.

Inktvissen maken zelf geen geluid. Maar het kan soms zijn dat je ze door het water hoort plonsen.

Veel mensen denken dat inktvissen zichzelf vooruit duwen door met hun tentakels te zwemmen. Maar dat is niet zo. Inktvissen pompen water naar binnen en persen het er daarna weer snel uit waardoor ze vooruit geduwd worden. Het vooruitkomen van de inktvis wordt daarom ook vergeleken met een soort straalaandrijving.

De buis waar een inktvis water in pompt wordt een sifon genoemd.

Hoe en waar leeft het dier?

De inktvis leeft in zeeën en oceanen rond de hele wereld waar zout water te vinden is. Ze zwemmen aan de oppervlakte tot 500 meter diep.

Inktvissen komen overal in de wereld voor,  vooral in zeeën en oceanen.

Inktvissen hebben geen bepaalde tijd wanneer ze slapen. Als ze slapen hebben ze elk uur een periode waar ze in een actieve slaapfase zitten waar ze snelle oogbewegingen, trillen van de armen, en zelfs kleurverandering vertonen. Zo’n slaapfase duurt ongeveer een  minuut.

Er worden voornamelijk kleine zeedieren gegeten door de inktvis zoals krabben, kreeftjes, garnalen en andere kleine vissen. Ook komt er soms kannibalisme voor tussen inktvissen.

 Inktvissen gebruiken hun twee lange tentakels om hun prooi mee vast te pakken. Aan zijn tentakels zitten zuignappen waarmee hij de prooi kan vastkleven. Tussen de tentakels van een inktvis zit zijn bek dat een snavelachtige vorm heeft.

Hoe beschermt het dier zich?

Inktvissen hebben veel natuurlijke vijanden. Vooral haaien, roggen en kabeljauw eten regelmatig een inktvis. Landdieren zoals zeehonden, zeemeeuwen en pinguïns lusten ook wel eens een inktvis. Ook worden ze regelmatig mee opgezogen door een walvis.

Als een inktvis bedreigd wordt, spuit hij inkt naar zijn vijanden om een rookgordijn te maken zodat hij ongezien weg kan zwemmen. Ook is er een kans dat het inkt recht in het gezicht van de vijand gespoten wordt.

De blauwgeringde inktvis ziet er vriendelijk uit, maar heeft gif in zich dat zelfs een mens kan doden. Als deze inktvis aanvalt raak je eerst verlamd en zal je binnen 3 minuten dood zijn.

Enkele bijzondere eigenschappen

Een inktvis kan regelmatig ongeveer 30% va zijn eigen lichaamsgewicht eten aan vis.

De meeste inktvissen hebben maar een kort leven van ongeveer 2 jaar, met uitzonderingen van een paar soorten die leven in de diepzee of poolgebieden die veel ouder wordt. Ook de nautilus heeft een langer leven en kunnen ongeveer 20 jaar worden.

Een inktvis heeft drie harten. Twee die bloed pompt naar de kieuwen en een extra hart die zuurstofrijk bloed door de rest van het lichaam pompt.

Ook hebben inktvissen de meest complexe hersenen van alle ongewervelde dieren.