
De Haai
De Haai
Hoe ziet het dier er uit?
De haai is een vis die in de zee leeft. Het dier heeft twee rugvinnen, een grote die ongeveer op het midden van de rug zit en een kleinere vlakbij de staart. De grote vin zorgt ervoor dat de haai stabiel blijft, zonder deze vin zou het dier niet kunnen zwemmen. Naast de rugvinnen heeft de haai ook nog twee borstvinnen, een buikvin en een aarsvin.
De staart wordt gebuikt om te zwemmen, dit doet de haai door de staart heen en weer te bewegen. Met de twee borstvinnen kan de haai sturen en de grote rugvin zorgt ervoor dat het dier in evenwicht blijft.
De huid van de haai is erg ruw en bestaat uit heel veel kleine schubben, hierdoor is huid waterafstotend. Een haai heeft wel driehonderd tanden in zijn bek. Soms breekt er eentje af, maar dat geeft niet, dan schuiven de rest van de tanden gewoon naar voren
De neus van de haai is erg goed ontwikkeld, zo kan hij bloed en urine goed ruiken. Hierdoor kan hij gemakkelijk gewonde prooien vinden.
De haai kan geen geluid maken, het dier heeft geen stembanden. Ze communiceren via lichaamstaal.

Waar en hoe leeft het dier?
Haaien zijn te vinden in alle zeven zeeën op de wereld. Alleen in poolgebieden zoals de Noordpool en Antarctica zijn ze niet te vinden door het extreem koude water.
Ook in Europa zijn er haaien te vinden. De Middellandse Zee bijvoorbeeld. verder zijn ze te vinden op de Franse kust van Languedoc en de Golf van Biskaje. Er zijn wel haaien te vinden in de Noordzee, maar ze leven meer langs de kust van Engeland en Schotland en zijn zelden te vinden aan de Nederlandse kust.
Bodemhaaien zoals de epaulethaai en luipaardhaai kunnen lang stilliggen. Ze kunnen wel 23 uur per dag op de bodem slapen. Andere haaien kunnen dit niet en moeten in beweging blijven om goed te kunnen ademen.
Een haai is een carnivoor. Ze eten vissen, zeehonden en vogels. Ook eten ze plankton, krill en zelfs ook andere haaien.
Volwassen haaien hoeven maar drie tot vier keer te eten per week. Soms zelfs minder. Toch willen haaien wel eens vaak eten. Vooral als ze bloed ruiken, zelfs als ze net al eerder gegeten hebben. Eén druppel bloed kunnen ze al van 1kilometer ver ruiken.
Haaien jagen door hun prooi heel snel achterna te zwemmen. Ook zijn er haaiensoorten die ook wel eens op de bodem wroeten op zoek naar kleinere zeewezens zoals plankton.

Hoe beschermd het dier zich?
Een haai heeft buiten de mens geen natuurlijke vijanden. Mensen geven op verschillende manieren problemen en zijn een bedreiging bij het voortbestaan van de haai. De mens dood ongeveer 100 miljoen haaien per jaar voor verschillende redenen. In sommige landen wordt de haai gegeten bijvoorbeeld.
Een haai is dodelijk, maar zal niet direct een mens aanvallen. Als een haai een mens aanvalt komt het omdat hij een mens aanzag als iets van een zeeleeuw of een ander dier. Er worden maar 100 mensen per jaar aangevallen door haaien, de helft daarvan niet fataal.
Enkele bijzondere eigenschappen
Terwijl veel mensen denken dat haaien zoogdieren zijn, zijn ze dat niet. Het zijn vissen en zijn ovovivipaar. Dat betekend dat ze eieren houden in hun eigen lichaam.
De meeste haaien worden ongeveer 20 tot 30 jaar oud. Toch zijn er soorten die veel ouder kunnen worden, zoals de Groenlandse haai die zelfs ongeveer 270 tot 500 jaar oud kan worden.
Magneten kunnen haaien afschikken. Haaien kunnen elektrische velden waarnamen, wat verstoord kan worden door magnetisme. Veel vissers gebruiken magneten aan grote visnetten om ongewenste haaien te vermijden.
Ook houden haaien niet van felle lichten, omdat ze vertrouwen op visuele signalen van donkere objecten.
Jaarlijks worden er 100 miljoen haaien gedood door commerciële visvangst. Hierdoor wordt meer dan de helft van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd. De bekende witte haai bijvoorbeeld wordt vaak gejaagd voor hun vissen om haaienvinnensoep van te maken. Er wordt geschat dat er nog gemiddeld 3500 witte haaien zijn.
Verschillende activistengroepen en organisaties zijn bezig om de handel in haaienproducten aan te pakken in de hoop om de jacht op haaien sterk te verminderen.