De Wolf

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De wolf

Hoe ziet het dier eruit?

De wolf is een indrukwekkend grote hondachtige, stevig gebouwd met lange, sterke poten en een rechte rug. Zijn staart is dikbehaard, afhangend en vaak voorzien van een zwart puntje. Zijn kop is breed met rechtopstaande spitse oren, die aan de top iets afgerond zijn. De meeste wolven hebben een grijze tot grijzige vacht, met rossig bruine tinten op hun rug, kop en oren. Een duidelijk verschil met grote honden is de hangende staart van de wolf in rust, tegenover de omhooggestoken of opgekrulde staart bij honden.

De oren van de wolf zijn vrij puntig en staan aan de zijkant van het hoofd, wat zijn brede kop nog markanter maakt. Met zijn gele ogen kan de wolf uitstekend zien in het donker. Zijn gezichtsveld beslaat 250° (tegenover 180° bij mensen), en hij kan geluiden horen tot 40 kHz, wat te hoog is voor het menselijk gehoor.

Wolven variëren in grootte: hun kop-romplengte is 80 tot 160 cm, met een staart van 30 tot 50 cm, en hun schouderhoogte ligt tussen 65 en 80 cm. Vrouwtjes zijn doorgaans zo'n tien procent kleiner dan mannetjes. Het gewicht varieert van 20 tot 80 kg voor mannetjes en 18 tot 50 kg voor vrouwtjes.

Een wolf kan geuren oppikken van dieren op een afstand van 300 meter, vooral als hij tegen de wind in staat. Dankzij zijn scherpe zintuigen kan de wolf in het donker zien en zeer hoge tonen horen.

Wat voor geluid maakt het dier?

Wolven communiceren vaak door te huilen, wat een manier is om met elkaar te praten tijdens het jagen. Dit huilen heeft niets met verdriet te maken, maar is bedoeld om in contact te blijven met de rest van de roedel. Wolven kunnen op deze manier hun locatie aan elkaar doorgeven.
Daarnaast huilen wolven om andere roedels op afstand van hun territorium te houden. Het huilen varieert in toonhoogte, waardoor rivaliserende roedels kunnen inschatten met hoeveel wolven ze te maken hebben.

Waar leeft het dier?

Wolven leven in verschillende delen van Noord-Amerika, Europa en Azië, voornamelijk in afgelegen gebieden in Oost-Europa, Noord-Azië, Alaska en delen van Canada. Hun leefgebieden variëren van bossen en graslanden tot woestijnen en landbouwgebieden.

In Nederland zijn wolven recent teruggekeerd, nadat ze in de 18e eeuw waren verdwenen door intensieve jacht. De wolven leven vooral in bosrijke gebieden zoals de Veluwe, maar ook in Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe, Gelderland, Limburg en Friesland.

Is het een bedreigd diersoort?

Wereldwijd wordt de wolf door de IUCN geclassificeerd als niet-bedreigd, maar in bepaalde delen van zijn verspreidingsgebied ondervindt hij wel bedreigingen.
De wolf was ooit het meest wijdverspreide zoogdier ter wereld, maar door het krimpende leefgebied en de eeuwenlange jacht door overheden, jagers en stropers, is zijn populatie sterk afgenomen.

In Nederland is de wolf sinds kort teruggekeerd, wat tot gemengde reacties leidt, deels door eeuwenlange demonisering van het dier. Er zijn opvangcentra zoals The Wolf Conservation Association in België die zich inzetten voor de bescherming van wolven.

Hoe leven de dieren?

Wolven zijn sociale dieren die in roedels leven, die meestal bestaan uit 8 tot 15 leden. Binnen de roedel heerst een strikte rangorde, waarbij elke wolf zijn eigen taak en rang heeft. Deze rangorde is dynamisch en hangt sterk af van de persoonlijkheid van de wolf en de rest van de roedel. De ranghoogte wordt niet bepaald door kracht, maar door leiderschapscapaciteiten.

De meeste wolven die in Nederland opduiken, zijn afkomstig uit de Centraal-Europese populatie, voornamelijk uit Duitsland. Deze populatie groeit nog steeds, wat betekent dat er waarschijnlijk meer immigratie van wolven naar Nederland zal plaatsvinden.

Na de geboorte van de jongen verzorgt de moeder hen in een hol, terwijl de vader voedsel brengt. De jongen worden ongeveer twee maanden gezoogd, maar krijgen tussendoor al voor verteerde stukken vlees. Ook andere leden van de roedel helpen mee bij de verzorging. Geleidelijk aan worden de welpen gespeend en leren ze opgebraakt vlees te eten in plaats van melk te drinken.

Wat eet het dier?

De wolf is een carnivoor die jaagt op verschillende prooidieren, afhankelijk van het leefgebied. Dit omvat elanden, edelherten, reeën en everzwijnen, evenals knaagdieren zoals konijnen en hazen, en vogels. Daarnaast eet de wolf ook afval en aas. Wolven eten doorgaans geen restanten van overleden dieren, maar richten zich op levende prooien.