De Mensaap

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De Mensaap

Hoe ziet het dier er uit?

Mensapen zijn fascinerende dieren die veel op mensen lijken. Ze hebben een lange, harige vacht en ogen die naar voren gericht zijn, net zoals bij ons. Gorilla’s, orang-oetans, bonobo’s en chimpansees behoren allemaal tot de mensapenfamilie. Ze hebben oren die lijken op die van mensen, behalve chimpansees, die hebben wat grotere, ronde oren. Wat bijzonder is aan mensapen, is dat ze geen staart hebben, maar wel een staartbeen onderaan hun rug.
Mannetjesmensapen zijn meestal groter en sterker dan de vrouwtjes. Hoewel ze vaak op vier poten lopen, kunnen ze ook rechtop lopen zoals wij. Daarnaast gebruiken ze hun handen niet alleen om zich voort te bewegen, maar ook om voedsel te verzamelen, nesten te bouwen en zelfs om gereedschap te gebruiken.

De communicatie van het dier

Mensapen kunnen verschillende geluiden maken. Ze kunnen krijsen, schreeuwen en brullen. Gorilla’s maken soms een rustig brommend geluid als ze tevreden zijn, en ook een geluid dat klinkt als boeren om contact te maken met andere gorilla’s. Orang-oetans maken soms kusgeluiden, die ze gebruiken als ze in gevecht gaan of om te waarschuwen voor gevaar. Bonobo’s communiceren met veel verschillende gezichtsuitdrukkingen en chimpansees maken ook trommelgeluiden door op boomstammen te slaan.

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen aan het geluid van een chimpansee kunnen horen of hij blij, bang of boos is, wat laat zien hoe sterk onze band met mensapen is.

Waar leeft het dier?

Mensapen leven in verschillende delen van de wereld. Gorilla’s en chimpansees komen voor in de bossen van Centraal- en West-Afrika, terwijl bonobo’s alleen in de Democratische Republiek Congo leven, ten zuiden van de Congo-rivier. Orang-oetans leven op het eiland Borneo in Indonesië, waar ze de tropische regenwouden en veenmoerasbossen bewonen.

Helaas worden veel mensapen bedreigd door ontbossing en jacht, waardoor hun aantallen snel afnemen. Gelukkig zijn er opvangcentra, zoals stichting AAP in Nederland en Spanje, waar deze dieren verzorgd worden als ze in gevaar zijn.

Hoe leeft het dier?

Mensapen hebben bijzondere eigenschappen die hen uniek maken. Zo kunnen gorilla’s en chimpansees wel 40 kilometer per uur rennen! Orang-oetans daarentegen bewegen zich langzaam voort door de bomen. Hoewel mensapen minder slim zijn dan mensen, zijn ze wel sterker en beter in klimmen.

Chimpansees kunnen zichzelf zelfs herkennen in de spiegel, wat betekent dat ze zichzelf bewust zijn.
De band tussen een moeder en haar jong is heel sterk en blijft vaak hun hele leven bestaan.

De manier waarop mensapen leven is ook bijzonder. Behalve de orang-oetan, leven alle mensapen in groepen. In zo’n groep is er een rangorde, waarbij sommige dieren een hogere positie hebben dan anderen. Gorilla’s leven bijvoorbeeld in een harem, waar één volwassen mannetje de baas is over een groep vrouwtjes en hun jongen. Het leven in een groep biedt veiligheid en gezelligheid, en de dieren zorgen goed voor elkaar. Ze helpen elkaar bijvoorbeeld door elkaars vacht schoon te maken, een gedrag dat vlooien wordt genoemd.

Wat eet het dier?

Wat eten mensapen? De meeste mensapen eten vooral planten, maar chimpansees kunnen ook op andere dieren jagen, zoals kleinere apen, vogels en zelfs jonge antilopen. Alleen gorilla’s zijn echte vegetariërs en eten uitsluitend planten. De voeding van mensapen bestaat vooral uit vruchten, noten, bladeren, stengels en soms  insecten en eieren.

Mensapen zijn indrukwekkende dieren met veel overeenkomsten met mensen. Ze hebben bijzondere manieren om met elkaar te communiceren, leven in hechte groepen en weten zich goed aan te passen aan hun omgeving, ondanks de bedreigingen waarmee ze te maken hebben.