De Koala
De Koala
Hoe ziet het dier er uit?
De koala is een dier dat je in Australië kunt vinden. Het is een schattig beestje met een zachte, grijze vacht. De buik en oren van een koala zijn donzig en wit van kleur. Wat opvalt aan de koala zijn zijn ronde, pluizige oren en zijn kleine, bruine oogjes. Daarnaast heeft hij een platte neus. Hoewel een koala een staart heeft, is die heel kort en gebruikt hij die eigenlijk nergens voor.
De vacht van een koala is niet alleen zacht, maar ook erg dik. Hierdoor blijft hij warm in de kou en koel in de hitte. Soms plukken vogels wat haren van de koala om er hun nest mee te maken.
De poten van een koala lijken een beetje op mensenhanden, met vijf vingers en nagels. Dit helpt hem om goed in bomen te klimmen.
Mannetjes en vrouwtjes koala’s verschillen een beetje van elkaar. De vrouwtjes zijn meestal iets kleiner en lichter, en ze hebben een buidel op hun buik. Daarin blijft een baby koala, ook wel een "joey" genoemd, warm en veilig na de geboorte. De buidel van de koala opent naar achteren, wat anders is dan bij veel andere buideldieren.
De jonge Koala
De joey verblijft ongeveer zes maanden in de buidel van de moeder na de geboorte. Daarna liften ze mee op de rug van hun moeder tot ze ongeveer een jaar oud zijn. Koala’s zijn volgroeid wanneer ze anderhalf tot twee jaar oud zijn. Ze zijn dan in staat om zelf voedsel te vinden.
Wanneer de volgende paringstijd in zicht is verlaten de jongen hun moeder. Dat gebeurt ongeveer elk jaar tussen oktober en februari. Baby koala’s worden rond de warmere Australische zomerdagen geboren.
Koala’s zijn dieren die het liefst alleen leven. Ze zijn meestal niet vaak samen met andere koala’s, behalve de moeder met haar jong.
Waar en hoe leeft het dier?
Koala’s maken een diep, grommend geluid dat soms een beetje verrassend klinkt voor zo’n klein dier. Vooral mannetjes doen dit om te laten horen hoe groot en sterk ze zijn.
Koala’s leven alleen in bepaalde delen van Australië, zoals in de staten Queensland en Victoria. Helaas zijn ze in het verleden bijna uitgestorven omdat mensen op ze jaagden voor hun vacht. Gelukkig zijn ze nu beschermd en zijn er opvangcentra waar gewonde koala’s worden verzorgd totdat ze weer terug het wild in kunnen.
Koala’s zijn echte boomklimmers. Ze gebruiken hun scherpe nagels om zich vast te houden aan de boomstammen. Ze knuffelen als het ware met de bomen, omdat de koele stam hen helpt om af te koelen.
Koala’s brengen het grootste deel van hun leven in bomen door, waar ze eten, slapen en hun jongen verzorgen.
Wist je dat we in Nederland ook een paar Koala's hebben? In Ouwehands dierenpark zijn ze te bewonderen.
Wat eet het dier?
Wat koala’s eten is heel bijzonder. Ze eten alleen eucalyptusbladeren, en dan ook nog maar een paar soorten van deze boom. Omdat deze bladeren moeilijk te verteren zijn, slaapt een koala vaak wel 20 uur per dag om energie te sparen.
De moeders hebben ook een bijzondere manier om hun baby’s voor te bereiden op het eten van eucalyptusbladeren. Ze voeren de jongen hun eigen poep, omdat daarin belangrijke bacteriën zitten die de babykoala helpen om straks zelf de bladeren te verteren.
Koala’s zijn bijzondere dieren die goed zijn aangepast aan hun leven in de bomen van Australië. Ze zijn uniek in hoe ze leven, eten en zich voortplanten, en hoewel ze beschermd worden, blijven ze een kwetsbare soort.