De bever
De bever
Hoe ziet het dier er uit?
De bever is een bijzonder dier dat leeft in waterrijke gebieden. Hij heeft een donkerbruine vacht met haren die dicht op elkaar zitten, zodat er geen water op zijn huid kan komen. De onderste haren houden de bever warm, terwijl de buitenste haren vet zijn door een speciale olie, waardoor hij beter blijft drijven in het water. Mannetjes en vrouwtjes zijn even groot en een volwassen bever kan wel 135 cm lang worden en tot 30 kilo wegen. Dat maakt hem het grootste knaagdier van Europa. Bevers hebben kleine oren en ogen, een platte staart die bedekt is met schubben, en grote oranje voortanden waarmee ze gemakkelijk door hout kunnen knagen.
Waar leeft het dier?
De bever leeft in Europa, Noord-Amerika en Canada. In Nederland is hij vooral te vinden in gebieden met veel water, zoals de Biesbosch, de Gelderse Poort en het Maasdal. Hij bouwt zijn huis, een burcht, langs rivieren en meren, waar hij genoeg voedsel en ruimte heeft.
Ooit werd er veel op bevers gejaagd voor hun pels en vlees, waardoor ze bijna uitgestorven waren in Nederland. Gelukkig zijn ze sinds 1988 weer teruggebracht en kun je ze nu weer in het wild zien. Bevers worden tegenwoordig niet meer bedreigd door jacht, maar hun leefgebied wordt soms bedreigd door ontbossing.
In het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen worden wilde dieren, zoals de bever, opgevangen als ze hulp nodig hebben.
Bijzondere eigenschappen
Wat de bever bijzonder maakt, is dat hij onder water kan zwemmen terwijl hij nog steeds kan zien, horen, ruiken en ademhalen zonder zijn hele kop boven water te steken. Zijn oren en neusgaten kunnen afsluiten als hij duikt.
Bevers leven meestal in kleine families en blijven hun hele leven bij dezelfde partner. De jongen blijven zo'n twee jaar bij hun ouders voordat ze hun eigen plek gaan zoeken.
Bevers kunnen niet goed klimmen, dus knagen ze bomen om om bij de jonge takken te komen, die ze graag eten.
Bevers zijn meestal stil, maar maken soms zachte kreunende of blazende geluiden. Als er gevaar dreigt, slaan ze met hun staart op het water om hun familie te waarschuwen. Dit geluid is vaak het eerste teken dat er een bever in de buurt is als je 's avonds langs het water loopt.
Hoe leeft het dier?
Een beverfamilie leeft in een territorium langs het water dat wel drie kilometer lang kan zijn. Binnen dit gebied markeren ze de grenzen met een speciale geur die ze verspreiden met een klier bij hun anus, bekend als "bevergeil."
Bevers zijn schone dieren die hun huis, of "leger," regelmatig schoonmaken en hun vacht poetsen met waterafstotende olie. Hun legers liggen meestal op de oever, verborgen onder struiken of andere begroeiing.
Wat eten bevers? Ze zijn echte planteneters en houden van vezelrijk voedsel. In de zomer eten ze waterplanten, en in de winter knagen ze aan de bast van bomen zoals wilgen en populieren. Naaldhout staat niet vaak op hun menu, omdat ze daar niet zoveel van houden.
De bever is een fascinerend dier dat zich perfect heeft aangepast aan het leven in en om het water. Zijn vaardigheden om te bouwen, te zwemmen en te overleven maken hem tot een van de meest interessante bewoners van onze natuur.