De Schildpad

  • AFDRUKKEN
  • VERSTUREN

De schildpad

Hoe ziet het dier er uit?

Een schildpad heeft een leerachtige, rekbare en waterdichte huid met hele kleine schubben dat hem beschermd tegen uitdroging en verwondingen. Ze hebben geen zweetklieren, dus ze moeten ‘s middags de felle zon vermijden om niet oververhit te raken.

Ze hebben grote dikke schubben op hun kop ter bescherming.

Landschildpadden hebben vier korte, kromme poten aan de zijkant van hun lichaam. De voorpoten lijken op knotsen, en de achterpoten lijken meer op die van een olifant zodat ze goed hun grote schild kunnen dragen.

De poten van een zeeschildpad zijn meer aan de platte kant en lijken meer op peddels, ook wel flippers genoemd. Dit hebben ze zodat ze goed in het water kunnen zwemmen.

Geloof het of niet, maar sommige zeeschildpadden kunnen in bomen klimmen. Dit doen ze door hun bek te gebruiken als grijporgaan. Voor het geval ze vallen doen ze dit alleen bij bomen die over het water hangen.

Een schildpad heeft inderdaad een grote eivormige schild. En ook al geeft het schild een goede bescherming, dit is niet de enige reden waarom een schildpad er een heeft. Het schild is ontstaan gedurende de evolutie van het dier. Naast het geven van bescherming geeft het schild ook ondersteuning bij het graven.

Vooral landschildpadden trekken hun kop en ledenmaten in hun schild zodat het hele lichaam is beschermd.

Het schild bestaat uit 2 delen. De bovenkant, het carapax  en de onderkant, het plastron. Deze twee delen zitten wel aan elkaar vast.  Er is natuurlijk wel ruimte voor de kop en de poten. De schildpad kan zijn kop en poten helemaal intrekken, dan is alleen zijn schild nog te zien.

Ook al zien hun ogen er groot uit, de ogen van zeeschildpadden zijn vrij klein en kunnen het beste zien in fel licht. Ze kunnen uitstekend zien in het water, maar hun zicht is beperkt op land.

Schildpadden kunnen vooral lage tonen horen.

Hoe leeft en waar het dier?

Een schildpad is een heel traag dier. Dit komt doordat zijn schild is vergroeid aan zijn ruggengraat. Hierdoor kan hij maar één stap tegelijk zetten waardoor hij maar langzaam vooruit kan lopen. Een zeeschildpad is sneller. Het is zelfs de snelste reptiel dat er is. Door zich vooruit te duwen met zijn voorflippers kan hij snelheden halen van 35 kilometer per uur.

Schildpadden slapen vaak de hele dag door in korte periodes, maar kunnen ook uren achter elkaar door slapen. Waterschildpadden slapen met hun kop boven water, maar kunnen ook onderwater slapen voor kortere tijden.

Jonge schildpadden eten elke dag. Maar hoe ouder ze worden hoe minder ze eten. Wanneer ze een half jaar oud zijn eten ze nog ongeveer drie tot vier keer per week. En schildpadden vanaf twee jaar eten maar twee maal per week.

Een inactieve volwassen schildpad kan wel tot 6 maanden zonder voedsel overleven.

Schildpadden zijn te sloom om te jagen. Waterschildpadden jagen via een hinderlaag. Ze blijven zonder beweging liggen tot er een vis langs zwemt. Als de schildpad de kans heeft zal hij de vis grijpen met zijn bek.

Landschildpadden leven meer op planten en eten van grassen en struiken die ze tegenkomen.

Verschillende schildpadden leven op verschillende oppervlaktes. De landschildpad leeft voornamelijk op de steppe, op de weide en in droge bossen. Zeeschildpadden zijn meer te vinden op stranden en in de zee.

Schildpadden zijn op ieder continent op aarde te vinden, behalve op de polen. Ze leven in tropische regenwouden, meren en moerassen, in woestijnen en in zeeën en oceanen.

Ze leven vooral in Afrika, over het gehele continent. In Europa leven ze in het zuiden rond de middellandse zee. In Azië leven ze alleen in het zuidelijk deel van het continent. Ook leven ze rond de kusten van Oceanië en het gehele continent van Amerika, behalve Canada.

Zeeschildpadden krabben aan hun schild om het schoon te maken. Dit doen ze om zeepokken en algen te verwijderen. Als ze dit niet doen kan het zijn zwemvermogen belemmeren.

Jonge schildpadden

Schildpadden komen uit eieren. Ze worden gelegd op het strand zodat ze in de zon uit kunnen broeden. In warme tijden kan dat 4 maanden duren, maar als het kouder is duurt het wel 9 maanden tot de eieren uitkomen. De baby schildpad heeft een knobbel aan zijn bek waarmee ze het ei kunnen breken.

De eieren komen altijd tegelijk uit, omdat ze samen minder kans hebben om gepakt te worden door roofdieren. Als ze uitgekomen zijn moeten ze een sprint trekken naar de zee. Het uitkomen van de eieren gebeurt meestal in de nacht. Rond die tijd kaatst de licht van de maan in het water zodat de baby schildpadden weten waar ze heen moeten.

Er zijn ook onderzoeken dat de eieren te gelijke tijd uitkomen doordat de eieren met elkaar communiceren. Maar dat is nog niet bevestigd.

Schildpadden hebben inwendige bevruchting. Dus ze doen aan paringen. Vrouwtjes paren ongeveer om de 2 tot 4 jaar, terwijl een mannetje elk jaar terug komt. Hoe vaak ze het doen hangt af van hun locatie. In de tropen paren ze het hele jaar door, terwijl in meer koelere klimaten ze alleen paren rond de tijd van maart tot juni. Na de paring gaat het vrouwtje naar haar eigen geboorte plek om daar haar eieren in het zand te leggen.

Schildpadden worden heel simpel gewoon mannetjes en vrouwtjes genoemd. Een baby schildpad noem je een hatchling, omdat hij uit een ei komt, maar wordt vaak gewoon baby schildpad of schildpadje genoemd.

Baby schildpadden zorgen na de geboorte gelijk voor zichzelf. Na het uitkomen blijven de baby’s bij elkaar tot ze de zee halen en dan gaan ze allemaal hun eigen kant op.

Hoe beschermt het dier zich?

Ook al zien schildpadden er goed beschermd uit met hun grote schild, ze zijn eigenlijk heel kwetsbaar. Vooral Lederschildpadden hebben een zacht schild, maar zijn zo groot dat het alleen gevaar loopt tegen grote roofdieren en mensen.

Om zich te beschermen kruipt een schildpad in zijn schild, zodat roofdieren niet bij hun kwetsbaren delen kunnen komen. Ook kan het schild helpen met camoufleren, en de zeeschildpad kan sneller zwemmen vanwege de hydrodynamische vorm dat het schild heeft. Zo kunnen ze snel wegzwemmen bij gevaar.

Schildpadden zijn niet dodelijk. Maar ze kunnen wel hard bijten. In zulke gevallen is het zelfs mogelijk dat schildpadden gevaarlijke bacteriën en andere ziektekiemen meebrengen zoals Salmonella. Dit gebeurt niet vaak, aangezien schildpadden van nature kalme en vriendelijke dieren zijn.

De alligatorschildpad staat wel bekent als agressief. Een bijtschildpad zoals deze kan makkelijk je vinger eraf bijten.

Schildpadden maken allerlei verschillende geluiden. Van klikjes, piepjes, gehuil en gegrom. Ze doen dit om met elkaar te communiceren.

Schildpadden kunnen heel oud worden. Kleine schildpadden kunnen makkelijk 20 tot 40 jaar oud worden. Grotere schildpadden worden gemiddeld 70 tot 120 jaar worden.

Er zijn zelfs schildpadden onderzocht die wel 150 jaar werden.

Heeft het dier bijzondere eigenschappen?

 

Een hele bijzondere eigenschap aan het gedrag van schildpadden is dat ze wel eens zonnen. Dit doen ze voornamelijk samen. En om meer warmte te verzamelen stapelen ze zich op elkaar. Dit wordt Turtle Stacking genoemd.

Schildpadden hebben een goede geheugen. In gevangenschap is bewezen dat ze zelfs dingen kunnen leren.

Schildpadden kunnen heel oud worden. Kleine schildpadden kunnen makkelijk 20 tot 40 jaar oud worden. Grotere schildpadden worden gemiddeld 70 tot 120 jaar worden.

De schildpad wordt bedreigd door de zeespiegel dat stijgt. Hierdoor zijn er steeds minder stranden waar ze hun eieren kunnen leggen. Ook wordt de oceaan steeds meer vervuild door plastic wat slecht is voor de gezondheid van schildpadden.

Ook wordt de schildpad bedreigd door commerciële visvangst omdat tijdens het vangen van grote hoeveelheden vis met netten er soms een schildpad in vast komt te zitten.

Landschildpadden bedreigd door verlies van hun leefomgeving en illegale handel voor hun vlees en eieren. Ook wordt er gehandeld in de schilden van de schildpad.