
De Salamander
De Salamander
Hoe ziet het dier er uit?
De huid van een salamander is vochtig en voelt koud aan. Bijna alle soorten hebben een gladde huid, en een handvol met een ruwe huid. Een salamander is een amfibie en heeft geen schubben.
Salamanders hebben vier poten met vier vingers en vijf tenen. Op land zijn ze slome dieren, maar ze kunnen heel snel zwemmen in het water door met hun staart en lichaam kronkel bewegingen te maken.
Een salamander kan goed klimmen. Ze kunnen recht naar boven rennen op bomen en rotsen. Ze kunnen zelfs over gladde oppervlakte klimmen zoals glas.
Een salamander kan lichaamsdelen die hij verliest regenereren. Dus als hij een poot of staart verliest kan een salamander die weer opnieuw terug laten groeien.

Waar en hoe leeft het dier?
Salamanders komen vooral voor op het noordelijk halfrond in bijna heel Europa, Amerika en een groot deel van Azië (Rusland, geheel Japan en een deel van China) Op het zuidelijk halfrond zijn ze alleen gedeeltelijk te vinden, in het noorden van Zuid-Amerika.
Ze leven in zowel koele, gematigde en tropische gebieden. De salamander zal je niet tegenkomen op de Noord- en de Zuidpool
Salamanders zijn ’s nachts actief. Alleen tijdens de voortplanting als ze het water opzoeken zijn ze ook overdag actief.
Je kunt salamanders vinden bij helder en stilstaand water waar geen vissen te vinden zijn. Overdag zijn ze ook te vinden onder stenen, boomstammen of andere vochtige plekken.
Salamanders zijn volledig carnivoor en eten geen planten. Ze eten verschillende kleine dieren zoals insecten, wormen, krekels en pissebedden.
Een volwassen salamander hoeft maar 2 a 3 keer per week iets te eten. Dat doen ze vooral ’s nachts. Jonge salamanders moeten elke dag wel iets eten.
Net als veel andere amfibieën vangen salamanders prooien met behulp van hun kleverige tong. Dat doen ze zowel passief als actief. Tijdens een actieve jacht gaat de salamander achter zijn prooi aan tot hij het gevangen heeft.
De jonge salamander
Net als kikkers en padden leggen salamanders doorzichtige eieren die een beetje bruin of beige van kleur zijn in een doorzichtige gelei laagje. De eitjes zijn ongeveer 1 tot 2 millimeter groot en worden gelegd met ongeveer 100 tot 350 eitjes in een lintvormige klomp.
De eitjes worden door het vrouwtje afgezet in het water en worden daarna bevrucht door het mannetje. Bij sommige soorten heeft het mannetje een metamorfose tijdens de voortplanting om het vrouwtje te verleiden. Dan krijgen ze bredere staart en een kam op hun rug.
Salamanders worden gewoon mannetjes en vrouwtjes genoemd. De jongen noem je juvenielen.
De vrouwelijke salamander let op haar eieren tot ze uitkomen. Maar als de juveniel geboren is staat hij er alleen voor.
Een salamander is een larf wanneer het uit het eitje komt, de larf zal in het water transformeren tot een echte salamander. Wanneer de transformatie klaar is zal het dier naar de oppervlakte moeten gaan om adem te halen.
Tijdens de groei zal de salamander iedere 8 tot 10 dagen vervellen, de huis scheurt dan open en het diertje zal de oude huid zelf moeten verwijderen. Vaak eet de salamander de oude huid op.

Hoe beschermt het dier zich?
Een salamander heeft veel vijanden in de natuur. Daarom hebben ze gifklieren achter hun ogen die goed zichtbaar zijn bij veel salamanders. Als een roofdier een salamander probeert te bijten werken hun ribben als giftige stekels die dan gif bij de vijand naar binnen spuit.
Het gif van een salamander lijkt op een melkachtige substantie en zorgt bij mensen alleen voor irritatie aan de huid en ogen, maar kunnen voor andere dieren dodelijk zijn.
Een mens is te groot voor een salamander om serieuze schade te doen. Het gif van een salamander zorgt slechts alleen voor irritatie, en zelfs als je een tere huid hebt voel je een beet van een salamander vrijwel niet. Toch kunnen salamanders wel dodelijk zijn voor andere dieren, dus check altijd een huisdier als het in aanraking is geweest met een salamander.

Enkele bijzondere eigenschappen
Salamanders zijn de enige amfibieën die geen geluid maken. Soms komen er tikkende of piepende geluiden van een salamander, maar dat komt meer van omgevingsgeluiden door hun aanwezigheid dan van de salamander zelf.
Salamanders worden ongeveer 5 tot 10 jaar oud. Sommige molsalamanders kunnen ongeveer 20 jaar worden.
Salamanders hebben de mogelijkheid om verloren ledematen opnieuw aan te laten groeien. Dit kunnen ze met hun poten, staart, stukjes van hun kieuwen en zelfs delen van hun kop.
Bij de geboorte hebben salamanders kieuwen. Wanneer ze landvast worden verdwijnen de kieuwen.
Axolotls vallen onder de salamandersoorten, en zijn een van de weinige salamanders die niet uit hun larvenstadium komen. Dus ze blijven altijd kieuwen houden en zullen altijd grotendeels in het water leven.
Veel soorten salamanders zijn bedreigd. Wel zo’n 55%, met 92 soorten als kwetsbaar, 101 bedreigd, en 77 soorten als ernstig bedreigd.